Världens sju nya underverk – Taj Mahal

Jag var så förundrad hur Taj Mahal fullkomligt lyste alldeles klar och ren. Så säger Jeanette Holmén (f.d. anställd) som är marknadschef på Resia när hon får frågan vad hon minns mest från sitt besök. Hon berättar vidare att hon blev alldeles tagen av dess skönhet och fascinerades av historien som ligger bakom.


Taj Mahal – så hänförande vacker!

Fascinerande historia
Taj Mahal byggdes i Agra mellan 1631 och 1648 på uppdrag av mogulkejsaren Shah Jahan. Det skulle byggas som ett mausoleum och minnesmärke til hans favorithustru Mumtaz Mahal, som dog 1631. Flera tusen arbetare byggde mausoleet som är byggt av vit marmor som kom från hela Indien. Ädelstenar som är infällda hämtades från bl a Egypten, Ryssland, Aghanistan och Persien. Det mest utmärkande är den enorma kupolen. På varje sida om den står fyra minareter. Taj Mahal ändrar utseende beroende när på dagen man besöker den. I gryningen är tonen svagt rosa, vid slutet av dagen färgar solen marmorn i sprakande orange och på kvällen skimrar det som silver från månskenet.


Jeanette framför Taj Mahal tidigt på morgonen.

Fler mausoleer
Hela trädgården som omfattar graven är 17 hektar stor. Utanför murarna finns ytterligare mausoleer över Shah Jahans andra fruar och en större grav över Mumtaz’ favorittjänare. De är huvudsakligen byggda av röd sandsten och är typiska för mindre mogulgravar från denna tidsperiod.

Besök Taj Mahal
Taj Mahal är en världens största sevärdheter och det är många som kommer hit varje dag. När Jeanette besökte Taj Mahal så var de här tidigt på morgonen för att inte behöva stå i kö alltför länge. De reste med buss från Delhi. Resan är ca 18 mil lång men att planera tiden är inte enkelt. Vägarna i Indien är bara det en stor sevärdhet. Här samsas heliga kor med människor, kameler, bilar och cyklar. Ibland är det två mötande filer, ibland en och ibland tre…! Synintrycken är enorma och det är en upplevelse jag aldrig kommer att glömma säger Jeanette.

Är du intresserad av att se Taj Mahal så rekommenderar vi en våra rundresor med Indienresor eller Temaresor.

4 Responses to Världens sju nya underverk – Taj Mahal
 1. Janne B Svara

  När man är i Agra bör man också besöka Röda Fortet.
  Fortet som är byggt i röd sandsten och beläget på andra sidan floden från Taj Mahal har en tragisk eller romantisk koppling till monumentet.
  Shah Jahan blev avsatt av sin son och tillbringade sina sista år som fånge i Röda Fortet.
  Med vacker utsikt över sin favorithustrus sista viloplats.

  • Hallin Svara

   Janne B:
   Tack för tipset!! /Hallin

 2. Barbro Eriksson Svara

  Kul med en blogg med resor. Själv älskar jag att resa. Jag har dock två av de sju underverken kvar. Jag har också skrivit lite om mina resor på min hemsida barbro.se . Colosseum har jag besökt, men inte skrivit om. Läs gärna mina reseberättelser från Mexico, Beijing, Jordanien och Peru. Där finns fyra av underverken och en hel del annat man samtidigt kan se när man ändå är där.

  • Hallin Svara

   Barbro:
   Vist är det roligt med resebloggar! Vad roligt att titta in på din sida och läsa mer om alla resor du gjort! Det är verkligen underbart att resa och upptäcka världen!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.