Världens sju nya underverk – Colosseum

Colosseum som ligger intill Forum Romanum i den eviga staden Rom byggdes mellan 70-80 e.Kr. Amfiteatern byggdes av Kejsar Vespasianus för att hålla gladiatorspel och teater. Men även avlivning av döda djur. Vid invigningen som pågick i 100 dagar avlivades 11.000 djur!

Läktarna rymde så många som 87.000 åskådare och hade en omkrets på 524 meter och är 48 meter hög. Namnet kommer av att det såg ut som en koloss! År 217 förstördes stora delar av Colosseum av en brand. Det byggdes dock upp men blev än en gång förstört efter ett jordskalv på 400-talet. Man reparerade och använde Colosseum även en bit in på 500-talet. Sedan fick byggnanden förfalla. Mycket av marmorn som dekorerade Colosseum användes för att smycka Peterskyrkan.

Det är bara en del av byggnanden som står kvar idag men trots det så kan man ändå få en känsla av hur det måste ha sett ut när gladiatorerna kämpade för sina liv.

Att besöka Colosseum kostar cirka 14 euro i inräde. Men då får du även se Forum Romanum och Palatinen. Vi hade Rom som månadens stad då jag skrev mer om sevärdheterna, läs mer här.

2 Responses to Världens sju nya underverk – Colosseum
 1. Sylvia Svara

  Wow tänk att kunna få ta del av ett byggnadsverk som funnits sedan 70-80talet e.kr. Det känns märkligt att vi idag 2011 kan gå där i deras fotspår.

  • Hallin Svara

   Sylvia:
   Ja, det är verkligen en mäktig upplevelse och man förundras över hur det överhuvudtaget var möjligt att bygga så här stora byggnader utan den tekniken vi har idag.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.