Krakow – Europas vackraste stad!?

Mötet med Krakow blev en fantastisk överraskning. Jag hade visserligen hört att det skulle vara vackert men jag kunde aldrig föreställa mig riktigt hur imponerande trevlig och mysig staden skulle vara. Det sägs att staden är Europas vackraste stad. Jag är definitivt benägen att hålla med.


På bilden Klädeshallarna som står mitt på torget, Rynek Glowny. Mariakyrkan i bakgrunden!

I Krakow finns inga ”måsten”, stan är urtrevlig att bara strosa runt i. Då avstånden är korta räcker ett par sköna skor långt. Gamla stan är väl bevarad, det var en av få städer i Polen som inte blev förstörda under kriget. De äldsta stadsdelarna i Stare Miastro, gamla stan, Wawel, slottet på höjden samt vissa delar i Kazimierz, de judiska kvarteren är från 1200-talet.


Inne i de vackra Klädeshallarna kan du köpa souvenirer.

Det stora torget, Rynek Glowny, i mitten av gamla stan är en naturlig samlingsplats. Sätt dig ner och bara njut av omgivningen. En gång i timmen hörs trumpetaren från tornet i toppen på den fantastiskt vackra Mariakyrkan. Hans spel avbryts abrubt och ska symbolisera när Krakow anfölls av tatarer och en pil gick genom stadsvaktens hals.

På torget ligger också Sukiennice, de s.k. Klädeshallarna. Här var det full kommers förr i tiden när handlarna kom till staden med sina välfyllda kärror. Idag säljs det souvenirer i stånden.


Besök det välkända Noworolski för en kopp kaffe.


På insidan vilar en skön atmosfär.

På utsidan av Klädeshallarna mot Mariakyrkan hittar du det anrika Kaféet Noworolski. Slå dig ner och känn av atmosfären från 1910 då kaféet öppnade. På Noworolski satt Lenin och läste sina dokument. Det finns många andra ställen att dricka kaffe på i Krakow men ingen annanstans med en sådan atmosfär.

Har du blivit nyfiken på Krakow? Håll utkik här i bloggen då jag kommer berätta mer om sevärdheter, shopping, tips på restauranger och aktiviteter.

Boka flyg och hotell till Kraków

Boka flyg till Kraków

Boka hotell i Kraków

Boka paketresa till Kraków

4 Responses to Krakow – Europas vackraste stad!?
 1. Cecilia Svara

  Åh, har länge varit sugen på att åka till Krakow och nu blev jag ännu mer inspirerad!!

 2. [...] Ni har väl sett min ”hyllning” till Krakow? Det är helt enkelt en stad man måste besöka.... blogg.resia.se/2011/10/17/krakow-att-gora
 3. Ann Svara

  Hej,

  Vilken tid på året är bra/rekommenderat att besöka Krakow?

  Jag och en vän planerar att åka dit mitten av mars i år, men enligt väderprognosen är mars fortfarande en kall månad. Är det trots det OK att turista i staden, tänker oss shopping, mat sevärdheter samt åka ut till koncentrationslägren, enligt dig?

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Ann!
   Kul att ni är sugna på att åka till Krakow. Mars-månad är fortfarande rätt kall, som du säger. Jag skulle rekommendera att åka i slutet av april istället eller maj. Då är det mer vårvärme och mer behagliga temperaturer. Har ni tur får ni det varmare och skönare än vad det är i Sverige vid den tiden. Jag tycker ert upplägg verkar bra och när man väl är där är det roligt att göra lite av varje. Och har ni inte besökt något koncentrationsläger tycker jag att ni ska göra det, såklart får ni räkna med att det tar ungefär en hel dag så att ni räknar med det i ert schema. Missa heller inte att besöka de judiska kvarteren är också värda ett besök, kallade Kazimierz. Läs mer om våra tips här: http://blogg.resia.se/2018/11/30/kortweekend-till-krakow/#.XEV0qlxKiUk
   Ha en trevlig resa och säg till om ni har fler frågor!
   /Louise

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.