Bakom kulisserna hos SAS & Köpenhamns flygplats

Jag flög från Göteborg till Köpenhamn för en spännande dag ”bakom kulisserna” hos SAS och Köpenhamns flygplats (Kastrup). För att veta om något faktiskt är gott så måste man ju ha smakat på det!

Kastrup flygplats rör sig nästan 60.000 passagerare om dagen, 19,7 miljoner om året. Sömnigt klev jag av flygplanet och hamnade mitt i folklivet bland finklädda pensionärer, förväntansfulla barn och skyndande affärsmän/kvinnor. Flygplatsen grundades 1925, vilket gör den till den äldsta i världen. Dessutom Skandinaviens största. Detta var mitt första besök.

Rundvisning på flygplatsen
I SAS Business Lounge mötte vi Tina Schow, representant för SAS, och Christian Danielsen, representant för Köpenhamns flygplats. Sedan var det dags för mig och min utvalda grupp med affärsresesäljare att bli lotsade runt bland både publika utrymmen och platser som en vanlig resenär inte får tillträde till.


Tina Schow och Christian Danielsen.

Kommandocentralen
Vi började med SAS kommandocentral och fick se hur man jobbar här. Jag beskriver det som ett rum fullt med datorer och personal som upptaget pratar i telefon. Härifrån har man hand om allt från förseningar, ombokningar och olyckshantering till traktorerna som backar ut planen före avgång. Både jag och Sarah och Caroline på Resia i Hässleholm  tyckte att detta var extra intressant. Hos SAS kommer punktlighet före service, vilket också uppskattades lite extra av säljarna i Hässleholm. SAS strävar alltid efter att parkera flygplanen nära varandra så att det ska gå snabbt vid ett flygplansbyte.

Ramptornet
Vi vandrade vidare upp till Kastrups ramptorn. Här möttes vi av en underbar utsikt över flygplatsens landningsbana med grönt gräs och flygplan som gjorde sig startklara eller rullade in efter landning.


Utsikten från ramptornet är makalös!

Det finns tre start- och landningssbanor och som mest kan 83 starter och landningar göras per timme. Kastrup är ett nav för SAS och av 140 destinationerna som resenärerna når härifrån har SAS hand om 100. Inte konstigt att vi såg många flygplan med SAS-logga.

 


Många SAS-flygplan på banan.

SAS-flygplan
Nästa stopp var ett besök i ett SAS-flygplan. Planet skulle en timme senare lyfta med Washington som mål. Närmre USA har jag aldrig kommit. Vi började med att kolla in Business Class.


Tina visar hur Business Class ser ut. Använd dig av en stör ej-skylt om du vill sova på morgonen. Skippar du frukosten finns det påsar ”to go”, att äta i ex taxin.

Planet var brett med två gångar och tre grupper med säten. Stolarna var breda och mjuka och gick att fälla till ett sovsäte. Här äter man på finporslin med Georg Jensen-bestick och dricker champagne ur Orrefors-glas. Åker man interkontinellt, som till Washington har Business Class sovsäten, bar med förfriskning och, före resan, tillgång till lounge och Fast Track.


Sköna kuddar i Economy Extra.

Andra klasser är Economy Extra och Economy. För Economy Extra är sätena bredare, video-on-demand och fri bar. Economy har säten med LCD-skärmar och alkoholhaltiga drycker ingår i maten. Inom Europa ingår ingen mat i Economy, i Economy Extra får resenärerna en kall måltid och för de med Business-biljett erbjuds en trerätters varm måltid.

Efter det följde vi arbetet inför avgång. Det var resenärer som ville sitta bredvid varandra, någon som ville byta klass etc. Många bollar i luften för de två som arbetade med detta, men allt löste sig och alla som sedan klev på verkade glada och nöjda.


Washington nästa!

Dansk lunch
Vi avslutade dagen med äkta dansk lunch – smørrebrød såklart! Det finns enormt mycket att välja mellan på Kastrup, både vad gäller shopping och restauranger. Många kommer faktiskt hit extra tidigt för att shoppa eller avnjuta en middag ihop.

Hoppas att du tyckte att detta var lika intressant som jag! Skriv gärna en kommentar om dina egna flygplatserfaranheter.

Visste du att …?
Hilton Copenhagen Airport, Danmarks ledande businesshotell, ligger bara ett stenkast bort. Perfekt för den som behöver övernatta i väntan på nästa avgång. Förutom 382 rum finns restaurang, bar, gym, spa, trådlöst internet. Även bra konferensmöjligheter. Fler hotell hittar du här.
• Köpenhamns flygplats har över 1.700 anställda och över 22.000 arbetar i anslutning till den. Detta gör dem till Danmarks största arbetsplats.
• Tågplattformarna ligger bara 100 meter från incheckningsdiskarna. Så här snabbt går det att ta sig till hit med tåg: 12 minuter från Köpenhamn, 20 minuter från Malmö, 2 ½ timmar från Göteborg, 4 timmar från Stockholm.
• I genomsnitt påverkas flygtrafiken av dåligt väder endast 19 dagar om året.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.