Chao Phraya – floden i Bangkok

Floden Chao Phraya rinner genom hela Bangkok och har alltid varit en viktig del av staden. De s.k. klongerna (kanalerna) sprider sig på hela den östra sidan. Förr fanns det kanaler även på den västra sidan men dessa har lagts igen för att göra plats för ”vanliga” vägar. Det finns ingen som kommer till Bangkok som inte kommer i kontakt med Chao Phraya på något sätt. Utefter den västra sidan finns det gott om hotell och restauranger där du kan sitta och njuta av flodlivet.


Templet Wat Arun är ett känt landmärke för Bangkok.

Många använder floden att ta sig framåt tillbaka för att slippa den ofta intensiva trafiken inne i Bangkok. Det finns många sätt att ta sig ut på floden.

Chao Phraya-expressen
Det billigaste sättet att föras på floden. Det är en flodbuss som går mellan Sathornbryggan och Phra Athitbryggan. Om man åker med en hela vägen så tar det drygt en timme. Längs turen får du se flera intressanta sevärdheter men även hur familjer lever på hus i pålar.

Arrangerad flodtur
Det finns flera olika kryssningar att välja på. Ofta brukar hotellen sälja turerna som går både på dagen och kvällen. På kvällen serveras det ofta middag.

Hyr en longtail-boat
För cirka 4-500 baht kan du hyra en ”egen” longtail-boat som tar dig runt kanalerna. Här har du möjlighet att göra de stopp du önskar och även köpa något från försäljarna som säljer varor från sina båtar. Du kan även få en tur bland de karaktäristiska bostadshusen i floden.


Titta på livet vid floden. Husen är byggda på pålar i marken.


Kanske väljer du en av alla kryssningsbåtar som trafikerar floden.

Utefter floderna finns flera tempel. Det mest kända, och som ofta symboliserar Bangkok, är templet Wat Arun eller gryningstemplet som det också kallas. Templet består av fyra torn, ett större och fyra mindre. Tornen är täckta med porslinsbitar i starka färger. Du kan gå upp i tornet och få en fin utsikt över Bangkok på andra sidan floden.

Har du varit i Bangkok? Hur tog du dig ut på floden och hur fungerade det?

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.