Världens sju nya underverk – Klippstaden Petra

Jordanien är minst sagt ett spännande resmål. Förra året reste Janne Bodén som arbetar på Resia Affärsresor i Göteborg dit och jag fick en intervju som du kan läsa här.

Självklart besökte han klippstaden Petra under sitt besök. Petra är en magisk plats. Här finns inte mindre än 800 olika byggnader och monument, de allra flesta uthuggna i sten. Däribland tempel, kungagravar, kolonner, vattenkanaler, bad, trappor, gator offerplatser och en amfiteater.


Klipporna har en rosaskimrande lyster.

För att komma till Petra får man först färdas genom öknen för att sista biten ta sig igenom mellan smala höga klippor i ravinen Wadi as-Sik. Berget har en speciell rosaskimrande lyster. Staden byggdes flera hundra år före Kristus av nabatéerna. Den fungerade som huvudstad och blev en säker fästning eftersom staden är inmurad i klipporna. Staden var självförsörjande på vatten och gjorde att nabatéerna kunde erbjuda karavaner vatten och skydd. Läget var perfekt. Här möttes handlare från Gasa, Bosra, Damaskus, Eilat och Leuce Come vid Röda havet.


Vägen dit går genom ravinen Wadi as-Sik.

Senare blev Petra en del av romarriket för att på 600-talet bli en del av det bysantinska riket. Handeln ersattes med fartygstrafik och Petra blev inte längre en plats att mötas på. Under 1200-1300-talet drabbades staden av en jordbävning och fölll i glömska.

Staden upptäcktes 1812 av upptäcksresande Burckhardt från Scweiz. Staden var väl bevakad av lokalbefolkningen som såg den som en helig plats. Burckhardt släpptes först inte in men efter att ha klätt ut sig till pilgrim lyckades han komma in i staden. Väl hemma igen skrev han en reseskildring om klippstaden Petra som därefter blev känd för omvärlden.


Helt fantastikst att se hur byggnaderna är uthuggna i bergen.

Om du vill resa till Petra och förundras hur denna stad kunde byggas i bergen så rekommenderar vi en charter till Jordanien med Apollo där du kan köpa till en utflykt till Petra.

4 Responses to Världens sju nya underverk – Klippstaden Petra
 1. inger Lindbladh Svara

  Hej Funderar på att åka till Jordanien där vår dotter arbetar för tillfället. Ett besök i staden Petra står på schemat men jag har en fråga. Hur nära kan man komma med bil till stadsingången och hur långt är det att promenera sedan. Inger Lindbladh

 2. Hallin Svara

  Inger Lindbladh:
  Åh, ja, det tycker jag du ska göra. Har tyvärr inte varit där själv men det står högt upp på önskelistan.

  Har pratat med en kollega som har varit där och har fått följande svar:
  Man kommer fram till Besökscentret med bil/buss och det är ganska nära. Man går en grusväg (med flera gravar längs vägen) ner till Al-Siq eller the Sique som är den smala vindlande bergsklyftan som man tar sig igenom för att komma in i Petra.
  Totalt är detta ca 2,5 km, inte speciellt svår promenad, lite större väg i början men själva Siqen är strax över en kilometer och slät och fin.
  Man kan rida ner eller ta häst och vagn, vilket en del gör speciellt första delen ner till Siqen som man kanske bör gå till fots för att få rätta känslan.
  Sen är det även en del avstånd inom Petra, även där kan man dock transportera sig, främst med kamel.
  Vi gick hela vägen ner från skattkammaren som är precis när man kommer in i Petra men tillbaka tog vi kamel. Ett bra val

  Jag hoppas att du blev lite klokare!

 3. Life of Lisa Svara

  Vad kul att läsa om!
  Jag och min man (och numera familj – även om barnen är så små så de bara får hänga på oavsett vad vi hittar på, som 3 månader jorden runt förra vintern) planerar en resa till Jordanien som nästa längre resa. Rättare sagt en månads rundresa, Jordanien, Dubai, Sri Lanka och Oman eller Abu Dhabi.
  Så nu slukar jag allt jag kan komma över om dessa ställen. Att planera är ju halva nöjet!

  • Hallin Svara

   Life of Lisa: Åh, så härligt att ni reser så mycket med era barn! Men vilken resa ni har framför er. Förstår att ni är ute efter tips. För visst är det så, att planera är halva nöjet : )

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.