Viktiga böcker att läsa – Ninas resa och Pojken i randig pyjamas

Efter mitt känslosamma besök på Auschwitz-Birkenau och även i de forna ghettona i både Warsawa och Krakow så känner jag att jag vill läsa mer. Det är svårt att ta in. Hur livet måste sett ut för alla de som drabbades går inte att föreställa sig.

Det har skrivits mycket böcker och spelats in många filmer som alla berör på olika sätt. Syftet är på något sätt att få en inblick i det ofattbara. Under bussresan så pratade jag böcker med en medresenär. Hon gav mig boken Ninas resa men tipsade också om en gripande bok som egentligen är skriven för ungdomar 9-12 år.

Ninas resa av Lena Einhorn
Nina berättar och hennes dotter spelar in och skriver sedan ner och samlar detta till en bok som kom ut 2005. Nina levde i Warsawas ghetto och fick se sina vänner och sin familj försvinna, en efter en. Nina och hennes bror Rudek klarar sig i ghettot beroende på att Rudek har en hel del kontakter. På ett  mirakulöst sätt lyckas de fly från ghettot och hålla sig gömd hos en familj. 1946 lämnar hon Polen och flyttar till Köpenhamn där hon träffar sin man Jerzy Einhorn. De flyr sedan till Sverige. Boken fick Augustpriset 2005 och har också filmatiserats.

Pojke i randig pyjamas av John Boyne
Det här är en bok som i första hand vänder sig till 9-12 åringar men många, många andra har läst boken och gripits av dess historia. Boken handlar om Bruno som är 8 år och bor i Berlin. Hans pappa som är SS-officer blir kallad till Auschwitz och familjen flyttar med. Trots att Bruno inte får gå ut så börjar han snart gå på egna vandringar i skogen där han hittar en jämnårig pojke i randig pyjamas som sitter bakom ett taggtrådsstängsel. En vänskap inleds. Eftersom det är Bruno som berättar så får man genom ett barns ögon ta del av förintelsen på ett osentimentalt sätt.  Även denna boken har filmatiserats.

Betygsätt inlägget:
Viktiga böcker att läsa – Ninas resa och Pojken i randig pyjamas
Kategori: Boktips
Taggar:

Kommentera

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.