Recension – Den motvilliga resenären

Som ni kanske har sett lite längre ner i högerkanten så brukar jag alltid ha en bok på gång som jag läser och recenserar här i bloggen. Det är antingen en bok som utspelar sig i någon spännande stad eller land eller med ett resetema.

Nu har jag läst Jenny Diskis bok ”Den motvilliga resenären”.  Jenny Diski är författaren och reseskribenten som helst ligger hemma på soffan och tar det lugnt. I den här boken, som är uppdelad på tre olika delar reser hon till Nya Zeeland, Lappland och inte långt ifrån där hon bor, till Somerset.

Nya Zeeland besöker hon Doubtful Sound för att uppleva dess omtalade tystnad. Trots att hon med (en svart underton av) humor beskriver sin resa så blir jag aldrig riktigt fångad. I Somerset hyr hon in sig hos en bonde för att ta det lugnt, läsa och tänka under åtta veckor. Hon har inga problem med att låta dagarna gå. Till slut tar hon sig ut, eftersom hon oroar sig för att bonden ska tro att hon är konstig. Inte heller i den här berättelsen griper hon mig riktigt.

Lapplands mörker lockar henne. Hon hoppas kunna få vara för sig själv och ta det lugnt. Men tidningen hon ska skriva för har helt andra förväntningar. Trots sin motvilja och sin frusenhet låter hon sig övertalas att åka på  scooterturer mitt i natten, bo i ett slags tält, lavvu i 30 minusgrader, besöka Ishotellet och Jukkasjärvi kyrka. Hon träffar även samer och renar. Den här delen tyckerjag är mest intressant och det kan bero på att jag har varit där själv. Jag gillar den trots att hon gnäller mest hela tiden och beklagar sig över än det ena än det andra.

Sammanfattningsvis så ger jag inte boken något högt betyg trots att jag ändå gillade hennes sätt att skriva och att man ”lär känna henne”. Har dock hört att hennes andra böcker ska vara bättre.

Boktips – deckare jorden runt
Igår fick jag en kommentar på ett annat inlägg från Cicci som driver en bokblogg. I det här inlägget har hon listat deckare under rubriken ”deckare jorden runt”. Där fanns mycket spännande att läsa för mig som gillar böcker som utspelar sig på annorlunda platser. Här kan du läsa mer

I nästa bokinlägg skriver jag mer om böcker som jag vill läsa efter mitt besök på Auschwitz-Birkenau för två veckor sedan.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.