Världens sju nya underverk – Machu Picchu

Är det något resmål som står högt upp på min önskelista så är det Machu Picchu i Peru. Staden som byggdes på en 500 meter hög bergstopp av inkabefolkningen på 1400-talet. Kan inte ens föreställa mig hur denna stad har byggts högt upp på berget.


På en bergstopp, 500 meter högt upp, ligger inkastaden Machu Picchu

I Andernas tropiska djungel har staden legat gömd och återupptäcktes när en skogsbrand bröt ut 1911. Man fann en hel stad som var i förvånansvärt bra skick. Man vet inte exakt hur många personer som har bott i staden men här finns plats för 750 personer. Man tror att staden främst har bebotts av inkaindiander och hovet. Bland gator, torg, fontäner, konsthantverk finns även palats och tempel. Stadens unika läge ansågs ge skydd mot angripare. Av någon anledning så lämnade man staden 1532 när staden erövrades av spanjorer. Spanjorerna kom dock aldrig till Machu Picchu.


Staden är väl bevarad tack vare att den låg skyddad under vegetationen i så många år.

Platsen är otillgänglig då berget stupar åt alla håll. Trots att det är svårt att ta sig hit så besöker cirka 400.000 turister Machu Picchu varje år. Man tar sig hit via en smalspårig järnväg till Cusco. Härifrån åker man vidare till Ollantaytambo. Ett annat alternativ är att vandra längs Inkaleden. Både Temaresor och Jambo Tours arrangerar resor där man besöker inkastaden Machu Picchu.

6 Responses to Världens sju nya underverk – Machu Picchu
 1. Paula Svara

  Detta är en resa som ligger högt på min lista också! Oerhört spännande! Ha det gott. // Paula

  • Hallin Svara

   Paula:
   Visst serd et spännande ut! Det finns så mycket man villo upptäcka! Samma till dig!

 2. Karin Svara

  Jag som varit där kan bara säga att det var magiskt! Det är ännu vackrare och mer mystiskt i verkligheten än på bild! Ett ”måsteresmål” helt enkelt!

  /kakan

  • Hallin Svara

   Karin:
   Åh vad härligt! Ja, det är verkligen ett ställe jag vill komma till! Vilken väg tog du dit?

 3. Sara Svara

  Detta är ett av mina absoluta drömresmål! Blir både inspirerad och avundsjuk när jag läser om folk som varit här!

  • Hallins reseblogg Svara

   Sara: Kan inte annat än att hålla med. Det är så otroligt att detta kunde byggas på denna höjd! Det ligger på min ”bucket-list”!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.