Helene reser till Sydafrika – del 4

Här kommer sista delen av Helenes spännande resa med många upplevelser till Sydafrika.

5 juni
Sista dagen i Sydafrika kom att bli den mest omtumlande av alla. Vår guide Karin tog oss med hem till sin vän Victoria i en av Cape Towns kåkstäder. Vilken kvinna. Vilka Kvinnor! Jag är full av beundran inför dem båda – för allt de osjälviskt gjort och gör för andra. Så mycket värme – så många känslor.

Stunden i Victorias hem, alla hennes skyddslingar, alla med sina livsöden. Överlämnandet av kläder – och laptopen… Jag har aldrig sett någon bli så fullständigt överraskad och så totalt Lycklig!  


Victoria med sina skyddslingar.

Att sedan få känna sig välkommen till högmässan. Till en kyrka av korrugerad plåt med halvt nedfallna eternitplattor i taket, plastblommor och teckningar på väggarna. Regnet öste ned och det läckte in. Och ändå – så mycket glädje och värme! I denna fullständiga misär – vackra, varma medmänniskor som log åt oss från kyrkbänkarna. Hela, rena, välstrukna – hur är det ens praktiskt möjligt i denna eländiga  miljö?


Ingången till ”kyrkan” där vi fick vara med på högmässan!

I detta fallfärdiga plåtskjul fanns en glädje, värme, styrka och en känsla av hopp som jag för alltid kommer att bära med mej. Det var ett ovanligt tystlåtet sällskap som klev på bussen igen. Jag kan bara tala för mej själv – jag kunde bokstavligen inte prata en lång stund efteråt. Så fort jag försökte kom klumpen i halsen och tårarna trängde fram. Jag hoppas och tror att vår guide Karins inspirerande A Reaching Hand Project kommer att få många nya sponsorer och faddrar.

6 juni
Taxin stannade utanför Huset som strålade nymålat i solen, rhododendronbuskarnas prunkande blommor kändes nästan vulgära. Och så stort. 140 m2  för en familj med fyra personer. (Innan resan beklagade jag mej över att det är för litet – med lite distans till resan gör jag det säkert snart igen..) Sköna sängar, egna rum, blommor i fönstren och handslaget lertegel på köksgolvet. Golvvärme, välfylld kyl och frys. Japp. Jag nästan skämdes när jag satte nyckeln i låset  – tänkte på Victoria och hennes skyddslingar, alla miljoner människor som samtidigt klev in i sina plåtskjul för ännu en hungrig kväll.

En resa till Sydafrika ger perspektiv på tillvaron – på alla sätt. Jag var inte beredd på det – vår Sydafrika-resa  tar ju inte slut bara för att vi kommit hem. Nu tar den mentala, inre resan vid. 

Vi tackar Helene för en fantastisk reserapport. Vill du kontakta Helene för mer information så gör du det här. Här kan du läsa mer om våra gruppresor till Sydafrika.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.