Krakow – utflykt till saltgruvan i Wieliczka

Polen ett land i utveckling!
(Uppdaterat 190909) Nu har jag varit i Polen hela veckan och jag måste säga att jag är djupt imponerad. Hade nog trott att jag skulle möta ett land med enklare förhållanden. Istället har jag mött en enorm positivitet och aktivitet vart vi än har kommit. Jag kommer att skriva mer om detta och även om Krakow. Det är en fantastisk stad och igår eftermiddag fick jag äntligen tid att strosa på egen hand. Jag har samlat många tips som kommer i fler inlägg längre fram. Var beredd, för hit måste ni åka!!!

Ta bussen!
Jag trivs också utmärkt med sättet vi färdas och jag har i stort sett nu pratat med alla mina medresenärer. Det är en väldigt trevlig grupp med en härlig stämning hela tiden. Kommer även att blogga mer om själva bussresan, hur det funkar och en hel del praktiska tips som jag samlat på mig under tiden. Håll utkik!

Saltgruvan i Wieliczka
Igår besökt vi ytterligare en av traktens stora sevärdheter, saltgruvan i Wieliczka. Via vår systersite Box Office kan man boka biljetter Varje år tar över 1 milj.människor de 400 trappstegen ner i den djupa gruvan. Man tar dock inte alla trappsteg på en gång uatn man börjar bara med 380! Därefter följer en fantastisk vandring under jorden. Inte kan man ana att detta finns under huset som man går in i. Gångarna känns oändliga och medan man vandrar fram berättar guiden om arbetsförhållandena nere i gruvan. Redan på 1200-talet började man att bryta salt här som var en väldigt viktig mineral eftersom det bl a konserverade matvaror och änvändes vid garvning av hud.

1996 bröt man det sista saltet här i gruvan och idag fungerar det bara som ett museum. Du tror inte det är sant när den ena salen efter den andra uppenbarar sig bland labyrintiska gångar och saltsjöar. De verkar oändliga! Allra störst intryck gör den stora salen med ljuskronor som är 3 meter i diameter. Överallt finns det skulpturer som har gjorts av gruvarbetarna. Allt bevaras tack vare saltet i gruvan. Luften är även bra att andas in för de som lider av astma. Det anordnas rekreationer där framförallt barn får visats i saltgruvan under några veckor för att i de flesta fall helt bli helt friska.

Saltgruvan i Wieliczka
Salt, salt, salt – överallt!


Vi lärde oss mer om arbetsförhållanderna för gruvarbetarna.


Störst intryck gjorde den stora salen på oss!


I den stora salen ordnas fester. Under jorden finns även restauranger och butiker.

Totalt är gruvan 327 meter djup och har tio schakt. Som turist kan man besöka tre av dessa. Den totala längden av alla gångar i gruvan är hela 300 km! Redan 1978 lades den till på Unescos världsarvslista.

I kväll anländer vi till Berlin där vi ska åka på en rundtur och äta en gemensam sista middag. Vid 19-tiden på söndag är vi tillbaka i Malmö. Häng med här i bloggen så kan du läsa mer om min bussresa!

Flyg och hotell till Krakow

Flyg till Krakow

Hotell i Krakow

5 Responses to Krakow – utflykt till saltgruvan i Wieliczka
 1. [...] utflykter till Auschwitz-Birkenau och Saltgruvan i Wielicza (klicka på namnen för att läsa mina inlä... blogg.resia.se/2011/10/17/krakow-att-gora
 2. [...] också inlägg här i bloggen från ställen jag besökte. bl a Krakow, som blev en riktig favorit, salt... blogg.resia.se/2013/04/22/en-helg-i-warszawa
 3. Marie Engström Svara

  inför resan!

 4. Gudrun Svara

  Den ”stora salen” i saltgruvan är faktiskt en kyrka!

  • Hallins reseblogg Svara

   Gudrun: TACK för upplysningen. Den var verkligen magisk!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.