Helene reser till Sydafrika del 3

Det här är den tredje delen av Helene Hellmuths dagbok från hennes resa till Sydafrika.

3 juni
Ännu en morgon upp i ottan. Dags att flyga inrikes ned till Cape Town. Den vilsekomna väska kom äntligen till rätta och resan gick snabbt och smidigt. Väl på bussen möttes vi av Cape Towns många, miserabla kåkstäder. Överallt. Den ena värre än den andra. På båda sidor om motorvägen. 


Det märks att Sydafrika är ett stort vinland!

Första intrycket blev en smärre chock – vi lyckligt lottade på livets solsida kunde dock förtränga synen en stund, och istället njuta av en fantastiskt vacker busstur ut till vindistriktet Stellenbosch. Målet visade sej vara den välskötta vingården Jordan Estate. Delikat tre-rätters lunch, ännu godare viner, makalös natur, sol, trevligt sällskap  och en i allt härlig dag. Lagom tills desserten fick vi besked om att nu fick vi tugga och njuta snabbt för vi hade besök. Och han gillar inte att vänta!

Vi samlade snabbt ihop oss – och där kom han. Geparden,”cheetah”. Ståtlig. Glänsande. Vacker. Men med läskigt kalla, tomma, mörkbruna ögon…. Han må vara ”nästan tam”, men visst är det ett vilt rovdjur. Vi klappade ändå andäktigt när vi fick chansen. Snabbt!


Vi klappade försiktigt….!

Framåt eftermiddagen var det incheckning på Protea Fire & Ice *** i Kapstaden – syster till gårdagens fina hotell. Helt annorlunda, men lika kreativt, fräckt, roligt och speciellt. Kanonhotell. Bara hissarna och toaletterna är värda ett besök – här har inredningsarkitekterna haft riktigt kul!  

Mera god mat – denna gång på kombinerade museet/restaurangen Gold där vi fick lära oss mer om Afrikas guld, och njuta av god traditionell mat och sprittande toner! 

4 juni
Ännu en tidig morgon med besked om att ”pälsa på oss ordentligt”. Det regnade lite och var +16 grader, så lite frågande var vi nog alla. Varma kläder? Varför? 

Plötsligt mullrade det till och 17 glänsande Harley Davidssons med vidhängande knuttar stannade till utanför hotellet! 17 tappade hakor. Lyckan var total – trots strilande regn! Vilken upplevelse, cruisa fram på HD´s genom Kapstaden – vem hade trott det när vi vaknade!?


Wow! Vilken känsla att glida fram på en HD!

Fullständigt höga av adrenalin stannade vi till och njöt av utsikten vid Cape Point innan vi fnissande släpptes av mitt ute i ingenstans. Där, några hundra meter ned, låg havet och enda byggnaden inom synhåll:  Tintswalo Atlantic*****. Ett alldeles unikt, speciellt och mycket personligt litet hotell. Fullständigt intetsägande på håll – men en riktig första klassens pärla! En rundtur visade upp fantastiska rum som alla döpts efter öar i världen, rum där varenda liten detalj är noga uttänkt. Ithaka, i blått och vitt som inspirerats av grekiska övärlden – eller det rum jag minns mest: Robben Island, ön där Mandela satt fängslad så stor del av sitt liv. Ovanför sängen en handmålad väggmålning av Table Mountain – utsikten han hade från sin cell, och toalettdörren var en gallerförsedd skjutdörr för rätta cellkänslan.  En lyxcell av högsta klass.  


Tintswalo Atlantic gjorde stort intryck på oss!

Efter det blev vi tillsagda att behålla de varma kläderna på – ni lär behöva dem!” Och jomenvisst – det blev kyligt i fartvinden. I en liten hamn väntade två snabba ribbåtar och här blev det åka av! Snabbt, fartfyllt, skumpigt, obekvämt, lite läskigt och vansinnigt KUL! Söta små pingviner fick vi på köpet – och ljuvliga, nyfikna sälar både på land och under båten!


En fartfylld och härlig tur!


Mängder av sälar, både på land och runt båtarna!

Dagens lunch avnjöts i vackra Casa Labia  i Simons Town. Tre-rätters med vin av högsta klass och opera-arior därtill. Mmmm. Utanför tumlade surfarna runt i vågorna som små svarta pingviner. De verkar inte bry sej om att det finns vithaj därute… Huga.

Om några dagar kommer sista delen av Helenes resa till Sydafrika!

2 Responses to Helene reser till Sydafrika del 3
  1. Irene Söderberg Svara

    Hej mycket intressant om Sydafrika . Jag är på väg med vänner i höst el Januari .Safari Kruger nationalpark är prio nr ett. Letar nu efter ett bra pris charter el liknande . En guide har redan gjort förundersökning av det bästa sevärdheterna.
    Dina inslag mycket bra. Tack så mycket mvh Irene

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.