Krakow – besök på Auschwitz-Birkenau

Det blev inget inlägg igår. Det var helt enkelt för mycket att smälta efter det mycket smärtsamma besöket i Auschwitz-Birkenau. Ända sedan jag var liten och såg den mycket gripande serien Förintelsen, med en ung Meryl Streep i en huvudrollerna, har jag velat åka hit för att med egna ögon ta in allt grymt som har hänt här.

Det var med mycket tunga steg som jag gick genom porten med texten. Arbeit Macht Frei, som man sett på så många bilder och filmer. Det går nästan inte att ta in allt som man får se. Ännu värre blev besöket på Birkenau där man genom porten, Dödens Port, kunde följa tågrälsen in för att komma till plattformen där selektionen genomfördes. Av de 300 (!) barackerna så finns det 26 stycken kvar idag. Förhållande måste ha varit fruktansvärda när man ser hur illa byggt det är och hur fasansfullt livet måste ha varit för de som överhuvudtaget fick leva.


Skylten till Auschwitz som synts på så många bilder fick jag nu se i verkigheten.


Ingåen till Birkenau genom Dödens port.

Det var ett mycket viktigt besök som alla bör göra. Det här får aldrig glömmas bort.

Precis innan jag reste så tittade jag, än en gång, på filmen Schindlers List. Den är inspelad bl a både i Krakow och i Auschwitz-Birkenau. Fabriken finns kvar än idag, även om den är upprustad. Idag är det ett museum. Det finns också vandringar man kan gå i filmens fotspår.

Kvällen igår avslutades med en promenad i de judiska kvarten, det forna ghettot, samt en middag på en judisk restaurang.

Boka flyg och hotell till Kraków

Boka flyg till Kraków

Boka hotell i Kraków

5 Responses to Krakow – besök på Auschwitz-Birkenau
 1. Emsan Svara

  Jag förstår att det måste varit en upplevelse utöver det vanliga. Mycket eftertanke efter ett sånt besök i verkligheten!

  • Hallin Svara

   Emsan:
   Verkligen. Vi var alla väldigt tysta på vägen tillbaka. Det väcker enormt mycket tankar. Ett väldigt viktigt besök.

 2. [...] mitt känslosamma besök på Auschwitz-Birkenau och även i de forna ghettona i både Warsawa och Krakow... blogg.resia.se/2011/10/05/viktiga-bocker-att-lasa
 3. [...] utflykter till Auschwitz-Birkenau och Saltgruvan i Wielicza (klicka på namnen för att läsa mina inlä... blogg.resia.se/2011/10/17/krakow-att-gora
 4. […] besökte. bl a Krakow, som blev en riktig favorit, saltgruvan i Wieliczka, ett känslosamt besök i ... blogg.resia.se/2013/04/22/en-helg-i-warszawa

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.