Budapest – njut en Guide Michelin-meny

Gästbloggare på Hallins reseblogg: LottaÄr du gourmet? Åk till Budapest! Här har du råd att prova det yttersta finrummet, d.v.s äta gott på en restaurang belönad med stjärna av Guide Michelin.

Ät och drick som en kung
Tillsammans med Linda Jadinge på Resia i Piteå och Max Hinnerud på Ungerns turistbyrå besökte jag Budapests Guide Michelin-restaurang Onyx för en långlunch. Vi fick en faan-taas-tisk upplevelse till budgetpris: 3 personer, 3 rätter med vin, vatten och bröd för blygsamma 800:-. Totalt! Dessutom satt vi bokstavligen talat i guldstol och behandlades som kungligheter av två uppmärksamma servitörer. Perfekt för Linda och mig som precis varit på thermalbad och fått massage och var lite halvdåsiga i 40 graders värmen. Nu rycktes vi upp – och det med besked.

Linda och Lotta på Onyx, Budapest
Lotta & Linda i guldstol i väntan på gourmetlunch på Onyx.

Vår härliga lunch
Innan förrätten serverade vi fick njuta av en delikat brödbuffé från Gerbauds bageri. Smaksatt av bland annat paprika och curry som väckte mersmak. ”Bara en brödbit till. Bara en till….” Ja du förstår själv, bara brödet gjorde restaurangbesöket så värt! Till förrätt valde vi alla tre Tonfisktartar med mojitosås, som var liten men naggande gott. Sushi-inpirerat men med fler spännande smaker och vackert upplagt. Till varmrätt njöt jag av Rödingsfilé med vita betor och kaviavinaigrette. Fantastiskt god fisk med vacker röd färg! Pärlhöns med blåpotatis och majspuré avsmakades av Max. Vi drack varsitt glas vitt ungerskt vin som kyparen rekommenderade. Min dessert var ett minimalistiskt landskap av bland annat mousse, choklad och sorbet. Och en hel del annat: Under ätandet gjorde jag hela tiden upptäckter och nya smaker dök upp. Fruktansvärt gott! Aldrig har jag gjort så många överraskade utrop under en måltid som under detta kulinariska besök. Och när notan kom häpnar man och nästan skäms! Ska du till Budapest, passa på!

Gott bröd på Onyx, Budapest
Gott bröd från berömda bageriet Gerbaud. Och en fantastisk meny!

Förrätt på Onyx, Budapest.
Förrätten, en tartar på tonfisk, smakade fina fisken.

Tips! Ät en 7-rätters middag
Varför inte satsa på fulländad gastronomisk upplevelse? Onyx erbjuder en 7-rätters middag, en prestigemeny som innebär riktig smakresa där chefskockarna tänkt ut en rutt som kommer att golva dig. Räkna med att spendera 3-4 timmar i himmelriket och du betalar endast ca 700:- per person för detta. Tänk på! Planerar du äta middag bör du boka bord, vilket du enklast gör online via restaurangen hemsida.

Varmrätt på Onyx, Budapest
Röding som smälter i munnen…
Dessert på Onyx, Budapest
En dessert med smaker som överraskar.

KORT OM ONYX
Adress
: Vörösmarty tér 7-8
Boka bord: www.onyxrestaurant.hu/en
• Gourmetrestaurangen Onyx öppnade 2007 och ligger i hjärtat av Budapest, faktiskt vägg i vägg med det berömda bageriet & caféet Gerbeaud. Här bakas också det fantastiskt goda bröd som restaurangen serverar till maten. Onyx bedrivs under ledning av Szabina Szulló och Tamás Széll. Menyerna baseras främst på inhemska råvaror, man lyfter halvt bortglömda traditionella smaker och kombinerar dem med ny, spännande internationell tvist.

• Från vinlistan kan du välja bland drygt 200 olika viner, de ungerska goda vinerna är självklart i fokus. Tips! Många av vinerna kan du beställa vin på glas istället för på hel flaska tack vare en smart vacuumkylförvaring. Passa på att låt kyparen guida dig till vinlandet Ungern!

På Onyx i Budapest
Riktigt stiligt på gourmetrestaurangen Onyx i Budapest.

Boka flyg och hotell till Budapest

Boka flyg till Budapest

Boka hotell i Budapest

Boka paketresa till Budapest

Boka weekendresa till Budapest

4 Responses to Budapest – njut en Guide Michelin-meny
  1. Ingela Svara

    Coolt!

  2. [...] Är du gourmet? Grattis! Vi besökte en Guide Michelin-restaurang, Onyx, och fick en fan-tas-tisk upplev... blogg.resia.se/2011/09/15/restauranger-och-mat-i-budapest
  3. Eva Söderström Svara

    Bra info!

  4. […] klass. Det finns nog inte många ställen i världen där du kan äta så bra till så lågt pris. L... blogg.resia.se/2015/02/18/att-se-i-budapest

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.