Helene reser till Sydafrika del 2

Helenes Hellmuths intressanta resa till Sydafrika fortsätter;

2 Juni
På morgonen väcktes vi i ottan – 04.30 – för att ge oss ut på Lejon Jakt i gryningen! Visa av gårdagens iskalla tur hade vi pallrat på oss allt som fanns – inklusive våra ”ge-bort-kläder” ur extraväskorna som ju skulle lämnas till bättre behövande. Snyggare har man ju varit – men det värmde hjälpligt. Det visade sej att ”kallt” i Afrika kan vara  -2 iskalla grader. Plus fartvinden.  Savannen var täckt av frost och inte ens djuren ville jaga i den kylan… Frostnupna och lite besvikna fick vi vända hemåt utan att ha sett varken lejon eller elefanter. Men nå´t skall vi väl se fram emot inför nästa safari resa!

Efter låånga varma duschar och med god mat i magen bar det iväg igen – fortfarande inget program så inte anade vi att vi snart skulle…. 


Vilket äventyr – cykla i Soweto, Johannesburgs (ö)kända kåkstad!

…cykla i Soweto, Johannesburgs (ö)kända kåkstad!  Cyklarna var precis så skruttiga och halvtrasiga som sig bör – bara att ta sej fram var ett litet äventyr. Vår infödde lokalguide visade oss runt i sina hemkvarter – både i de lite finare delarna med ”riktiga” små hus, och i de riktigt risiga kvarteren. Med facit i hand skulle vi se värre under resan men det visste vi inte då – det räckte gott med ett besök hos guidens syster som bodde trångt och eländigt med sin lille nyfödde son. Hjärtskärande. 


Tillsammans med byborna deöade vi på en kalebass fylld med loklat färskt öl!

Vi blev inbjudna att prova det lokala färsk-ölet som dracks iskallt ur en gemensam kalebass – som gjort för magsjuka men vi klarade oss. (Eller så fuskdrack allihop?) Det satt redan ett gäng fundersamma bybor i hyddan – de makade sej glatt undan så att vi fick plats och delade sedan vår kalebass. Lättsamt, intressant och väldigt speciellt – att vi alla kunde engelska gjorde det till ett fint minne!   


Alla fick fina aniktsmålningar!

Efter detta besök, i alltför mångas sorgliga verklighet, bar det iväg igen. Next Stop Moyo! Från ren misär till fullkomlig lyx. Steget kan vara ofattbart kort ibland. Vid denna fascinerande restaurang möttes vi av afrikanska toner, ansiktsmålning (för lycka och långt liv enligt Xhosas traditioner), en underbar massage, sol, värme, vackert upplagd och god mat – allt i en mycket speciell, fantasifull och annorlunda miljö. Moyo finns i flera sydafrikanska städer – alla lite olika i stilen, men med samma koncept: god mat, med det bästa från Afrika – nu & då. Önskar att de öppnade filial i Sverige – en given succé!


Mmmm, god afrikansk mat på Moio. Varfär kan de inte öppna i Sverige : )

Omtumlade, mätta och mycket mycket nöjda checkade vi in på Protea Hotel, Fire & Ice Marble Arch***. Det snyggaste 3-stärniga hotel vi sett – klår vilket  4-stjärnigt som helst, med hästlängder. Snygg design, sköööna sängar, fantastiska milkshakes (deras otippade specialité) och en härlig ”Alice I Underlandet atmosfär”.  Rekommenderas varmt för våra Johannesburg-resenärer! 

På kvällen hotellvisning och middag på  fräcka AP Melrose Arch som låg alldeles runt hörnet. Finare, fler stjärnor, dyrare – men jag röstar ändå på Protea Fire & Ice  ***!

Helenes resa fortsätter i ytterligare två inlägg! Häng med!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.