Stadsrundtur i Warsawa

Varje morgon har vi fått fantastiska frukostar här i Polen. Uppskattas enormt av ett frukostfreak som jag!

Idag stod det stadsrundtur på agendan. Vår guide Paula berättar lugnt och fint med stor kunskap. Det är skönt att luta sig tillbaka och ta in alla sevärdheter som passeras samtidigt som man får historien berättad.

Warsawa är en oerhört modern stad. Det är svårt att föreställa sig att 90% av staden var förstörd efter bombningarna 1943. Man började med att bygga upp bostadshusen för att runt 60-70-talet fortsätta med alla kulturella byggnader. Det byggs fortfarande enormt mycket och det är en enorm aktivitet.

När vi skulle titta på Chopinstatyn i en av Warsawas alla parker parkerade vi utanför svenska konsulatet. Där träffade vi på konsuln som berättade att befolkningen i Warsawa nu har samma levnadsstandard som övriga storstäder i Europa. Detta gäller dock inte övriga Polen som ligger ganska långt efter.

20110920-184537.jpg
Med slottsbacken och gamla stan i ryggen.

Efter rundturen blev vi avsläppta i gamla stan som var riktigt mysig att strosa runt i. Man kunde själv välja om man ville åka med bussen tillbaka till hotellet eller ta sig hem på egen hand. Jag rekommenderar absolut det senare alternativet. Promenera bort från gamla stan på de fina gatorna Krakowskie Przedmieście och Nowy Swiat. Ta till höger på gågatan Chmielna hela vägen fram till huvudgatan Marszalkowska (ja, polska är obegripligt….!). Där på andra sidan vägen ligger det omtalade Kulturpalatset. Bakom det ligger ett enormt köpcentra med alla kedjebutiker du kan tänka dig.

Innan jag gick från gamla stan så slank jag in på en liten restaurang för lunch. Jag tyckte det var rätt skönt att gå på egen hand även om jag helt säkert hade kunnat följa med någon av alla trevliga medresenärer. Det är en trevlig och hjärtlig stämning!

20110920-185228.jpg
Kul att prova något från Polen – Pierogi (som inte alls var några piroger…!).

Ville prova något typiskt polskt och blev erbjuden pierogi. Ah, piroger tänkte jag! Men det var det inte. Istället kom det in s.k dumplings, fyllda knyten. Till det serverades knaperstekt bacon i tärningar som smakade överraskande gott.

Måste förstås berätta mer om den här stan i fler inlägg längre fram! Har kameran full av bilder men det är tyvärr bara de som är tagna med telefonen som kan publiceras nu!

Imorgon åker vi vidare mot Krakow och passerar Czestochowa för att se Svarta Madonnan.

3 Responses to Stadsrundtur i Warsawa
 1. janne Svara

  hej på dig
  jag var i krakow i fjol….helt underbart.
  ligger i sydliga polen.de har en standard som ligger
  dubellt så bra som de i sverige.. Kultur utbudet är
  10 ggr så bra om man jämför det svenska.
  var även i zakophane lite mer söderut.rena
  sagolandskapet.
  mvh janne

  • Hallin Svara

   Janne:
   Vad kul, jag är faktiskt i Krakow nu. Vi har hunnit med en stadsrundtur på kvällskvisten. Ska bli oerhört kul att se denna vackra stad. KAn förstå att du gillar det!

 2. [...] Om du vill prova något som är typiskt för Polen så testa piroger. Här kan du läsa om hur det var n... blogg.resia.se/2011/10/19/restauranger-sightseeing-konserter-och-shopping-i-krakow

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.