Budapest – Shopping

Gästbloggare på Hallins reseblogg: LottaI Budapest finns alla västerländska märken och mängder av gallerior och shoppinggator. Du hittar spännande boutiquer och även klädkedjor som inte finns här hemma. Och gillar du begagnat finns chans på allt från skojiga loppisfynd till riktigt fina antikviteter.

Priserna är generellt lägre än i Sverige, även om mer exklusiva varor kanske inte skiljer sig så mycket från den svenska prislappen. Här kommer lite tips på var du handlar när köplustan faller på:

Lotta på Vaci utca, Budapest.
Lotta kollar folklore på Váci útca.

GÅGATOR:
Váci útca
Typisk ”turistgata” med internationella kedjor som Marks & Spencer, C & A, Zara, Mango, HM samt souverniaffärer, kaféer och pubar.
Fashion Street, vid Deák Ferenc útca
En modegata med Regents Street som förebild. Här finns alla de stora modemärkena, t.ex Hilfiger, Boss, Mexx, Lacoste, Lagerfeldt, Sisley, Ralph Lauren.
Andrássy útca
Mer lyx och flärd, shoppa eller fönstershoppa Burberry, Gucci, Vuitton och Armani samtidigt som du beundrar de fantastiskt vackra byggnaderna.
Király útca, parallellt med Andrássy útca
Mer lågmäld huvudgata med fokus på design, inredning och trevliga caféer.
Falk Miksa útca
Här duggar antikvitetsaffärerna tätt, och fortsätter ut från den gatan på Szent István körút som är en del av Stora boulevarden.

Shoppa antikviteter i Budapest.
Gillar du antikviteter är Budapest perfekt.

GALLERIOR:
West End City Center, Váci útca 1–3
Näststörsta gallerian i Budapest med över 400 affärer (!) inkl. hotell, livsmedel, restauranger, biografer. Är som en mindre stad!
Mammut I & Mammut II, Lövöház utca 2-6
Lite mindre och kanske lite lugnare shopping med liknande butiker som i West End. Här finns även nattklubbar.
Arena Plaza, Kerepesí utca 9-11
En av de största galleriorna i centraleuropa med sina 180.000 kvadratmeter!.
Mom Park, Alkotás út 53

LOPPMARKNAD:
Stadsparken (Városliget) vid Hjältarnas torg, öppet varje lördag.
Ecseri Piac, Nagykorosi utca 156
En av Östeuropas största loppmarknader. Perfekt om du vill fynda prylar eller kläder, här finns det mesta. Glöm inte pruta dock! Marknaden har öppet under dagtid alla dagar i veckan.

DESIGN:
Designdistriktet i District V
Originella butiker med ungersk design samlade i samma område. Exempelvis häftiga smycken & väskor på Eclectick på Irányi utca 20 och kul retrokläder på Retrock Deluxes på Ferenczy István utca 28. Här hittar du udda plagg som förhöjer stämningen både till vardag och fest!
WAMP, Erzsébet-torget eller inomhus på Gödör Klub under vintern
En gång i månaden öppnas denna designmarknad i en k-märkt fd bussterminal. Här hittar du spännande och trendiga uttryck i form av smycken, grafisk design, textil och konsthantverk. Har blivit en viktig kulturinstitution i Budapest, bör inte missas.

GODBIT 1: Riktigt vass(a) skor…
Gillar du vassa, handgjorda skor av bästa kvalitet? Missa inte ett besök på László Vass butik på Haris köz 2, en tvärgata till Váci útca Varje sko präglas av flerhundraårig hantverkserfarenhet och är ett konstverk i sig. Vass skor är världsberömda och mycket eftertraktade. Du kan beställa egna skräddarsydda skor med en leverans på ca 10 veckor.

GODBIT 2: Fantastisk årlig julmarknad
Budapest julmarknad räknas som en av Europas tio bästa julmarknader. Från 19/11 till 29/12 är Vörösmarty-torget framför berömda Café Gerbaud fyllt av stånd med hantverk, konst och ungerska delikatesser. Verkligen värt ett besök!

Ung designer i Budapest.
Ung, ungersk designer i sitt snygga showroom på Henszlmann Imre útca 3: Pazicski Budapest.

Boka flyg till Budapest

Boka hotell i Budapest

Boka flyg o hotell i Budapest

Boka en weekendresa till Budapest 

Boka sevärdheter i Budapest via Box Office

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.