Världens sju nya underverk – Chichen Itza

Idag är det Mexicos nationaldag, 15 september, dagen då prästen Miguel Hidalgo uppmanade befolkningen att ta upp vapen mot det spanska styretdagen 1810. Inte förrän 1821 deklarerade man sin självständighet. I Mexico är det en helgdag och man träffar sina vänner för att fira dagen.

För ett tag sedan skrev jag om ett av världens sju nya underverk, Chichen Itza. Det gjorde stort intryck på mig när jag var där.

En annan utgrävning på Yucatánhalvön som inte är lika känd men som ligger oerhört vackert vid en klippa där Karibiska havet möter Mexikanska golfen är Tulum. Även denna stad uppfördes under Mayaperioden runt 500-talet. Men här finns även byggnader från den efterklassiska mayaperioden mellan 1200-1400-talet.


Tulum, alldeles invid havet!

Om ni semestrar på Yucatánhalvön så rekommenderar jag verkligen ett besök i den här väl staden där byggnaderna är väl behålla. Läget alldeles vid havet gör den här lämningen ovanlig och extra sevärd.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.