Budapest – prisvärda föreställningar

Gästbloggare i Hallins resblogg: LottaKonst, litteratur, opera och scenkonst är viktiga delar av den ungerska folksjälen. Här finns en skatt att ösa ur – och till en bråkdel av priset du betalar här hemma. Så tipset är: Se en föreställning! Eller åk hit och se din favoritartist på en ungersk arena istället för i ishallen därhemma.

De stora kommer hit
Ett besök på den fantastiska Operan i Budapest är en ovärderlig upplevelse som du betalar från 150:- och uppåt för. Som en biobiljett! Operahuset är ett av de vackraste i Europa och byggt 1884 i nyrenässansstil och i en tid när pengar inte var något problem. Att se världsartister som t.ex Britney Spears, Sting, Rammstein, Madonna, Paul Anka, Tom Jones, Rihanna, Brian Ferry eller Shakira kostar från 300:- och uppåt. Att sen kunna gå ut och äta efteråt till 60% lägre pris än här hemma är inte heller fel.


Gå på en föreställning i det vacka operahuset.

Stans nya och största teaterscen
I augusti besökte jag en helt ny scen, RaM Colosseum, för att se en dansföreställning. Den mycket speciella ovala byggnaden invigdes så sent som i april 2011 och fungerar som ett kulturcenter. Här samsas stadens största teaterscen med tre gym, ett bibliotek och en restaurang. Och bara själva arkitekturen är sevärd i sig och väl värt ett besök.


Gå på en konsert med de kända artisterna och betala cirka halva priset!

Modern dans i traditionell mix
Jag såg föreställningen ”Lycka” eller ”Boldogság 69:09” i 2 akter med dansgruppen Experidance och betalade ca 150:-. Gruppen kombinerar modern dans med det traditionella, väver in akrobatik och är omtalade för sina fartfyllda föreställningar. ”Lycka” är en parallellhistoria som utspelar sig i nutid samt 1969, under Sovjets ockupation. Det vrids och vänds på begreppet ”lycka” och utmaningen i att vara människa. Det var också en stark och känslomässig beskrivning av ockupationstiden, rädslan under skinnet i kontrast till den överdrivet påklistrade lycka som förmedlades till omvärlden.

Det var inte bara gripande utan även intressant och lärorikt! Som svensk på besök i Budapest kände jag att dans är ett perfekt medium eftersom det inte behöver översättas ord för ord. Alla har samma chans att göra sin egen tolkning. Mersmak!

RaM Colosseum, Adress: Kárpát utca 23-25.

Evenemang 2011
7-16 oktober: Budapest Höstfestival
27 nov-30 dec: Budapest julmarknad: 
Hela 2011 pågår Franz Liszt-jubileet, musikfestival.  
Operans föreställningar kan du läsa mer om här.
På Operettszinhaz (musikaler och operetter) visar dem bl a Romeo och Julia samt Missa Saigon i höst.

Hallin: Jag var på bröllop nyligen och träffade en kvinna från Budapest som nu bodde i London. När jag frågade henne vad hon mest saknar. Hon svarade att det var det enorma utbudet av teater, musik och underhållning som är så tillgängligt för befolkningen tack vara de låga priserna. I London hade hon bara råd att gå på ett fåtal föreställningar.

Kommentera

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.