Budapest – Restauranger och mat

Gästbloggare i Hallins resblogg: LottaEtt viktigt råd för dig som ska till Budapest: Passa på! Prova nya rätter, smaka allt, gärna minst 3 rätter varje måltid, precis som ungrarna själva gör även till lunch! En god nyhet är att priserna på mat & dryck är generellt 50-60% lägre än i Sverige. De flesta restauranger har en fast lunchmeny där du för två rätter, vanligtvis soppa och varmrätt bara betalar runt 50:-.


Prova gulaschsoppa i Budapest. Här på Callas Cafe & Restaurang.


Linda Jadinge från Resia i Piteå provar på ankbröst med körsbärssås på Restaurang Muzeum.

Gulasch och andra klassiska rätter

Soppa är en vanlig förrätt, här är klassikern gulaschsoppan självklart ett måste. Vanliga råvaror är kalv, lamm, fläsk, fågel som anka, kyckling – och då vanligtvis majskyckling. Fisk som serveras är oftast insjöfisk. Klassiska rätter är paprikakyckling med nudlar, risotto med grönsaker, kalv eller gåslever, gnocchi serveras ofta till. Gillar du schnitzel ska du definitivt smaka en i Budapest, här vet de hur den ska tillagas. Prova gärna mangalicaskinkan, med nyttigt fleromättad fett från en unik frigående glad krullhårig grisras.


Paprikakyckling är en klassiker. Denna från Restaurang Serdi.

Missa inga rätter
Tips till förrätten, förutom soppan, är att beställa in en tallrik med ungerska delikatesser: sylta, unika mangalicaskinkan, kolbaszsalami, gåslever, auberginröra och självklart en kryddig paprikröra. Gott att dela runt bordet. Efterrätten är också viktig, har du ”en söt tand” kommer du att stormtrivas i Budapest. Du går inte många meter utan att bakelser frestar dig från alla håll. En typisk dessert är Kesopannkaka med vinsås och Strudel av olika slag. På restaurang Serdi provade jag klassikern ”Sour cherry poppyseed strudel” med vaniljsås: fyllningen bestod av endast vallmofrön. En märklig dessert, inte alls söt och inte särskilt insmickrande. Vallmoparfait smakade däremot bättre, för att inte säga gåsleverparfait, som provades på restaurang Muzeum.


Missa inte alla goda bakelser och desserter.

ÄR DU GOURMET? Grattis! Vi besökte en Guide Michelin-restaurang, Onyx, och fick en fan-tas-tisk upplevelse till budgetpris: 3 personer, 3 rätter med vin, vatten och bröd för blygsamma 800:-! Läs mer om detta besök här >>

Tips på restauranger vi besökte:
Muzeum
, Múzeum Krt. 12. Middagsrestaurang
Serdi, 1053 Veres Pálné u 7. Både lunch- och middagsrestaurang
Callas Café & Restaurang, Andrássy út 20, öppet mellan 10-24. Vissa tider kan man lyssna på stråkmusik.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.