Tallinn – Bo på spionhotell

Hotell Viru i Tallin öppnades 1972. Det byggdes när turister började komma till Tallinn som då styrdes av det kommunistiska Sovjetunionen. Det var inte bara turister som bodde på hotellet. På 23:e våningen huserade övervakningstjänsten KGB.


På Hotel Virus 23:e våningen höll KGB till fram till 1991 då estland förklarade självständigt. Bild lånad från hemsida.

Allt var väldigt hemligt, det går inte ens att åka hiss hela vägen upp utan den går endast till 22:a våningen. Härifrån hade KGB kontakt med Moskva och kunde samtidigt övervaka gästerna. Av de cirka 400 rummen så kunde man avlyssna 60 stycken där det fanns mikrofoner. Här fick journalister och diplomater bo. 

I samband med att Tallinn valdes som kulturhuvudstad i år så öppnade man för första gången ett museum på den 23:e våningen. 


Hotellet som håller bättre mellanklass kan man fortfarande bo på.

Man kan boka hotellpaket där både övernattning och inträde till museet ingår.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.