Budapests – största sevärdheterna

Budapest är en härlig stad att strosa runt i och bara ta in atmosfären och alla vackra byggnader. Det finns dock några sevärdheter som man inte bör missa under sin vistelse.


Från Buda-sidan får du en fun vy över Parlamentsbyggnaden.

Parlamentbyggnaden
Den mest ståtliga byggnaden i Budapest är Parlamentsbyggnaden som stod klar 1902. Den tog lång tid att bygga men när den stod klar så var det en av de vackraste byggnaderna i Europa. Parlamentet ligger vackert invid Donaus strand på Pest-sidan. Det är inte bara utsidan som är imponernade, även insidan är ordentligt utsmyckad. Titta bl a på den tjusiga kupolsalen, vacker konst och kronjuvelerna. Det är gratis för EU-medborgare att gå in. Parlamentet har öppet mån-tors, 8-16.30 och fre, 8-14. Här kan du läsa mer.


Hjältarnas torg – ett imponernade monument högst upp på Andrássy.

Hjältarnas torg
Högst upp på Andrássygatan ligger Hjältarnas torg. Torget fanns före kommunisttiden och anlades för stadens 1000-årsjubileum 1896. Milleniummonumentet består av flera mäktiga ryttarstatyer samt statsmän som har gjort särskilda saker som befäst historien. Det är en väldigt imponernade syn. Mitt förslag är att ta den äldsta och vackraste tunnelbanelinje 1 till station Hősök tere, titta på torget och sedan vandra nedför Budapests mest imponerande gata, Andrássy. Här kan man verkligen se vilken pampig stad Budapest är. En bra bit ner hittar du operahuset!


Från den vackra Fiskarbastionen har du en hänförnade utsikt över Pest-sidan.

Fiskarbastionen
Fiskarbastionen är en av de vackraste byggnaderna vid slottsområdet på Buda-sidan. Men missa för all del inte hela slottsområdet som det tar minst en förmiddag att utforska. Det lättaste (och roligaste) sättet att ta sig hit är via bergbanan vid kedjebrons fäste på Buda-sidan. Fiskarbastionen ligger intill den vackra Mátyáskyrkan och har en hänförande utsikt ut mot Pest-sidan. Här kan du knäppa många fina bilder! Den byggdes 1895 som ett monument till fiskaskrået. Det finns en buss som går mellan byggnaderna på slottsområdet. Här finns också flera mysiga restauranger där du kan slå dig ner för att äta lunch.

Boka flyg och hotell till Budapest

Boka flyg till Budapest

Boka hotell i Budapest

Boka paketresa till Budapest

Boka weekend till Budapest

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.