Ungersk smak- & ögonfröjd

 

Gästbloggare på Hallins reseblogg: LottaVandrar du längs gågatan Váci utca i Budapest kommer du fram till Stora Saluhallen. Det är en imponerande hall, byggd kring sekelskiftet men i högsta grad levande. Här frestar ungerska delikatesser, som unika mangalicaskinkan, salamin kolbasz, gåslever, stora solmogna persikor, saffran och givetvis nationalkryddan paprika.


Saluhallen är en imonerande byggnad fylld av ungerska delikatesser.


Köp Ungerns nationalkrydda, paprika, med dig hem!

En mix av influenser
Det ungerska köket är på grund av sin historia influerat av såväl de italienska, franska, turkiska, tyska, österrikiska som de slaviska köken. Och i Saluhallen finns allt som landet kan erbjuda i matväg samlat, en fröjd för ögat och för gommen.


Köp och ät direkt en ask med nyplockade björnbär!

Gåslever även i glass
Du hittar ungersk gåslever, som finns både på burk och i lerkrus. Detta är en stor exportvara till Frankrike men är mycket vanlig i ungerska rätter, både som förrätt, i varmrätter och till och med i glass! De berömda salamikorvarna från Herz och Pick är typiska ungerska produkter som finns i resväskan när det är dags att åka hem. När du strosar i saluhallen ska du köpa nyplockade björnbär för ett par kronor litern. Medan du mumsar på dem kan du botanisera bland de röda och vita kransarna av kryddpaprika och vitlök. Paprikan från Kalocsa och Szeged används både som färgsättare och krydda. Vitlöken återfinns i de kryddstarka korvarna. Populära örter är dragon, mejram och persilja.


Alla goda delikatesser på en gång!

Glada, krulliga mangalica-grisen
Har du tur kan du köpa med dig lite mangalicaskinka, en unik skinka som har fått ett väldigt uppsving och är omåttligt populär. Den har t.o.m en egen festival! Mangalica är en unik ungersk grisras som med sin lurviga ull faktiskt liknar ett får. Den föds upp på slätterna längs med Donau och strövar fritt på betesmarkerna, helt utan stress. De andas frisk luft och äter naturlig föda: pumpa, betor och ekollon. Grisarnas kött får ett nyttigt, fleromättad fett tack vare den naturliga motion de får när de letar mat. Smakmässigt har Mangalicaköttet vissa likheter med nötkött. Arten skyddas strikt som ett nationellt arv genom kontroll och begränsad produktion. Så håll utkik, både i saluhallen och när du äter på restaurang i Budapest!


I saluhallen kan du köpa med dig en bit av den populära mangalicaskinkan.

Ät gott en trappa upp
Det är omöjligt att inte bli hungrig i saluhallen. Räddningen är nära, gå en trappa upp! Här finns mat av olika slag att prova, som gulasch, langos och andra ungerska specialiteter. Sitt ner och överblicka kommersen på nedre plan och studera folklivet. Mycket trevligt! Behöver jag säga att saluhallen besöker man gärna fler gånger?


Varför inte prova Langos!

Hallin:
Nu blev man ju bra sugen på att laga till något ungerskt! Till helgen blir det en kraftig ungersk gulash! Recept och bilder kommer på måndag!

One Response to Ungersk smak- & ögonfröjd
  1. [...] tanke på vår månads stad som är Budapest och Lottas härliga text om ungerska specialiteter så var... blogg.resia.se/2011/09/12/helgens-ungerska-gulash

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.