En perfekt hösttur till Rugen och norra Tyskland!

För ett par år sedan, just vi den här tiden, åkte vi på en tur till Rügen och norra Tyskland. Vi tog bilen och behövde inte köra särskilt långt för att uppleva flera olika städer och vackert landskap.

Prora
Resan startade med färjan mellan Trelleborg och Sassnitz. Från Sassnitz är det inte långt att köra till Prora, byn där semesteranläggningen skapades 1936. Den 4.5 kilometer långa semesteranläggningen stod klar 1939. Tanken var att tyskar skulle få ett ställe vid stranden att koppla av på. Man måste nästan åka hit för att förstå byggnadens omfattning som skulle rymma 20.000. Den hann aldrig tas i bruk då andra världskriget bröt ut. Efter kriget försökte man spränga byggnaderna men det gick inte då betonget som anläggningen har byggts i var för stark. 1993 är området öppet för allmänheten. I några av byggnaderna på mitten finns det museum och restauranger men de allra flesta av husen står helt tomma. Det är verkligen en märklig känsla att vandra runt bland husen.


Det här bara en liten, liten del av den enorma anläggningen i Prora.

Rügen
På Rügen finns mycket annat att se och det är enkelt att köra runt med bilen. Det finns flera olika badorter, främst på öns östra sida. Stränderna är vita och långgrunda. I nationalparken Jasmund ligger de kända kalkstensklipoprna som stupar rakt mer i havet. Du ser dem i inloppet när du kommer med färjan.


Den fina stranden ligger precis bakom den 4-5 kilometer långa byggnaden.

Wismar
Nästa morgon körde vi vidare till en av hansastäderna, Wismar. En otroligt söt stad att vandra runt i. I gamla stadsdelen ligger marknadstorget där bl a restaurangen Alter Schwede ligger. Här åt vi en riktigt god schnitzel! Mellan 1648-1803 var Wismar i svensk besittning. Det märks över hela staden där du på många ställen kan se Schwedenkopf, svenskhuvuden. Vid hamninloppet står två stora Schwedenkopf placerade som landmärken. I Wismar finns inte mindre än tre stora och imponerande kyrkor. De blev förstörda under kriget men håller fortfarande på att restaureras. I en av kyrkorna kan man sätta sig och lyssna på orgelmusik. När vi var där så spelades Abba!! Otroligt mäktigt i denna enorma kyrka. Gå även ner till hamnen där du direkt från båtarna kan handla något ätbart. Wismar finns med på Unescos världsarvslista.


Hotel Alter Speicher är ett klassikst hotell i Wismar. Boka i förväg!

Lübeck
Nästa dag var det dags att åka vidare till nästa vackra hansastad, Lübeck. Även det är en förtjusande stad att vandra runt i men är ungefär fyra gånger så stor som lilla Wismar. I Lübeck tittade vi på den berömda landsporten Holstentor där det finns ett museum som visar hur staden såg ut på 1600-talet. Vi besökte Rådhustorget där det varje år arrangeras  julmarknad. Vi gick även in i den vackra Mariakyrkan som är Tysklands tredje största. Här finns världens största mekaniska orgel. Om man vill shoppa i Lübeck så är gågatan Breite Strase samt utmed Holstenstrasse att rekommendera. Gillar du mindre affärer så tar du dig till de södra äldre stadsdelarna.  När du är i Lübeck så måste du köpa med dig den berömda marsipanen. Köps med fördel på Café Niederegger vid gågatan.


Schwedenkopf finns på många ställen i Wismar.


Den sista kyrkan av tre i Wismar håller på att renoveras. De är enorma!


Vackra hus och gator finns det överallt i både Wismar och Lübeck.


Den berömda stadsporten i Lübeck

Vi åkte hem via Kiel vilket var superskönt att checka in i sin hytt, äta en god middag och vakna upp i Göteborg nästa dag. Trots att vi under vår fyra nätters resa fick se så otroligt mycket körde vi inte mer än 78 mil från Göteborg. Det är verkligen en härlig tur som jag kan rekommendera.

Boka hotell i Tyskland

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.