Petter Stordalen och Post Hotel i Göteborg

Igår cyklade jag förbi Drottningtorget för att titta på hur långt bygget har kommit med det nya Post Hotel. Som ni ser på bilden så ser det långt ifrån färdigt ut. Men enligt skylten som räknar ner så är det 143 dagar (142 idag!) kvar till det öppnar.

Att bygga hotell av det gamla posthuset är en storslagen idé. På tomten där huset idag står låg tidigare ett fattighus som kallades Bracka. 1917 revs huset och man började att bygga posthuset som stod klart 1925. Huset blev då det näst största huset i Göteborg. Det är en väldigt pampig och vacker byggnad som 1995 blev byggnadsminnesmärkt vilket innebär att fasaden och kassahallen inte ändras.  

Förutom det gamla posthuset så gör man en tillbyggnad strax bakom. Hotellet kommer ha 500 rum, tränings- och skönhetsstudio samt restauranger och barer som ska bli en ny mötesplats i Göteborg när det öppnar 26 januari 2012.


Fortfarande många byggnadsställningar på nya Post Hotel.


Nedräkning pågår fram till 26 januari 2012 då hotellet öppnar.

Post Hotel ingår i hotellkedjan Clarion som ägs av Petter Stordalen. I vårt senaste nyhetsbrev för affärsresor lyckade vi få en intervju med honom.

De 5 viktigaste ingredienserna i ditt framgångsrecept?
Först och främst är det våra värderingar inom Nordic Choice: ”Energi, mod och entusiasm”.

”Don’t settle” handlar om att aldrig ge upp och att heller aldrig slå sig till ro, särskilt inte i goda tider.

”Attitude is everything” handlar om inställning och ”There is no business on a dead planet” är en påminnelse om att vi också har ett större ansvar för att skapa hållbar kapitalism. Och sist men inte minst ”Jordgubbsfilosofin” som går ut på att aldrig klaga på vad man själv saknar eller jämföra sig med andra – den har jag haft med mig i allt jag har gjort ända sedan jag var barn.

Berätta om ”Jordgubbsfilosofin”
Det började i Porsgrunn, en liten by i Norge, på sommaren 1974. Jag var 12 år och jag skulle sälja jordgubbar på torget. Men jag var helt ensam och hade endast ett litet bord och en liten gul parasoll. De andra torgdamerna hade stora plakat och fina tält så jag beklagade mig hos min far över att de hade mycket finare jordgubbar än jag hade. Då sa min far ”Sälj de jordgubbar du har. De är de enda jordgubbarna du kan sälja. Det hjälper inte att klaga på allt du inte har. Skall du få något gjort måste du utgå ifrån det du har!”.

Denna lärdom från min far har jag med mig i allt jag gör. Jordgubbsfilosofin är ingen affärshemlighet. Den är en av våra viktigaste uppförandekoder i Nordic Choice och jag berättar gärna historien till nya entreprenörer som ber om tips för att lyckas med affärer. Om du lägger tid på att tänka på vad alla andra har, så blir du aldrig lycklig. Sälj de jordgubbar du har! De är det enda du kan sälja!

Vad tycker du sätter extra touch på ett hotellrum?
Att rummet är gjort med extra kärlek och en god förståelse för mina behov som gäst.

Vilket affärsmöte glömmer du aldrig?
När jag mötte Göran Johansson ”Göteborgs starke man” för första gången och han mitt i mötet sa ”ljuset kommer åter att skina på posthuset!”. Vi var förväntansfulla över att se hur Göteborgs kommun skulle reagera på planerna om att bygga om det gamla, ärevördiga posthuset till ett av Europas mest moderna och spektakulära hotell. Det är tack vare Johansson och resten av kommunen som vi i januari kan öppna Clarion Hotel POST och igen fylla Drottningtorget med liv – och ljus.

Vilka tre saker reser du aldrig utan?
Min fru, koldioxidkompensation och iPhone – i den ordningsföljden.

Vad gör du när arbetsdagen är slut och du är ute på affärsresa?
Det sägs att man inte ska göra affärer med vänner. Men jag har upplevt att några av mina bästa vänner har jag fått tack vare affärsrelationer. Jag tycker om att gå ut med de nya spännande människor som jag får möjlighet att möta genom jobbet. De visar sig min stad och jag får en upplevelse och kanske också en vän för livet.

Vill du prenumerera på våra affärsnyhetsbrev och ta del av andra nyheter och artiklar, klicka här.

2 Responses to Petter Stordalen och Post Hotel i Göteborg
 1. roy mattsson Svara

  jag vill sända ett brev till Petter stordalen men har ingen adress vart sänder jag mitt brev, hoppas på svar mvh Roy Mattsson,

  • Hallins reseblogg Svara

   Roy Mattsson: Jag skulle prova att skicka det hit:
   Nordic Choice Hotels AB
   Mäster Samuelsgatan 42
   Box 7620
   103 94 STOCKHOLM

   Märk tydligt med hans namn!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.