Budapest – kungliga drycker

Gästbloggare på Hallins reseblogg: LottaI Budapest lär du dig snabbt att vatten i flaska med blå kork innehåller kolsyra. Rosa kork= naturellt. Vattnet är rikt på nyttiga mineraler och en perfekt bas för den som vill göra gott kaffe. Och Budapestborna är ett kaffedrickande folk med lång kafékultur. Vid mitt första besök i Budapest i augusti insåg jag att landet är en enda stor vingård! Produktionen sker dock i liten skala, och exporten därefter vilket gör att vinerna är ganska okända hos oss nordbor. Men desto större äventyr för vinälskare! Mellan den 7-11 september är det vinfestival i Budapest. Festivalen är den mest populära i Budapest och arrangeras årligen vid slottet på Buda-sidan.


Ungern är ett stort vinland.

Berömda drycker att prova i Budapest:
Tokajer: Konungarnas vin, vinernas konung
Tokajer är ett berömt vin från vindistriktet Tokaj-Hegyalja i nordöstra Ungern. Sedan 2002 räknas det t.o.m som världsarv. Druvorna som skördas efter första frosten och vinerna är uteslutande vita och är torra och söta i olika grad, det vilar en hel vetenskap bakom hur de klassas. Tokajer ansågs förr besitta sådana krafter att den botade sjukdomar och såldes därför på apotek! Linda Jadinge på Resia i Piteå provsmakade en honungsfärgad halvtorr variant på restaurang Serdi, vägg i vägg med restaurang Bor La Bor, som i källaren förvarar egna vintunnor. Sött, litet beskt med koncentrerad fruktighet. Det är tydligen vanligt att blanda Tokajer med sodavatten, t.ex hälften-hälften. Tumregeln är ju finare gäst, desto mindre sodavatten! Observera: Vår variant var utan sodavatten.


Linda från Resia i Piteå provar på Tokajer.

Pálinka innan eller efter maten
Du inleder ofta middagen med den snapsliknande Pálinkan, som är ett regionskyddat varumärke precis som Champagne. Men du kan lika gärna dricka det efter maten. Drycken är populär, rentav trendig och är smaksatt med olika frukter och bär som aprikos, päron och plommon. Efter en middag på restaurang Muzeum provade jag varianten med körsbär, sött men inte för sött, starkt och gott. Kyparen körde fram en speciell Pálinka-vagn där man själv fick välja sort.


Hm, det är ett svårt val när man ska välja Pálinka från vagnen.

Unicum med hemliga örter
Unicum är Ungerns svar på Gammeldansk eller Jägermeister, alltså stark, sprit med örter. Drycken skapades 1790 av livsmedicus Zwack vid det kejserliga hovet i Wien som ett bot mot kejsarens matsmältningsbesvär. Och ungrarna ser det än idag som ett livselixir, det ska tydligen vara bra mot allt. Det dricks med fördel efter maten som hjälp för matsmältningen. Jag smakade det en mycket sen middag på restaurang Callas: Bittert, kryddigt och starkt! Och snyggt: Unicum serveras i särskilda glas med den typiska designen som känns igen från flaskan, rund med ett tydligt kors! Tips! Det finns Unicum miniflaskor på flygplatsen för 30:-, en rolig souvenir att både pryda hyllan och, håll tummarna, smörja magen med.


Unicum sägs vara bra för matsmältningen.

Boka flyg och hotell till Budapest

Boka flyg till Budapest

Boka hotell i Budapest

Boka paketresa till Budapest

Boka weekendresa till Budapest

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.