Världens sju underverk – gamla och nya

Eller antikens sju underverk som de egentligen kallas sägs för första gången namnges i en dikt av Antipatros från Sidon 140 år f.Kr. På 1500-talet gjordes gravyrer av dessa sju underverk av den holländske konstnären Maerten van Heemskerck. Det är från dessa gravyrer vi idag har hämtat listan med dessa sju underverk.

Om man vill besöka dessa så är det inte enkelt. Det är bara en av dessa som finns kvar idag, Cheopspyramiden. Det är också det äldsta då det byggdes 2550 år f Kr. Hela området i Kairo med pyramiderna och sfinxen är verkligen en mäktig syn och det är omöjligt att förstå hur dessa överhuvudtaget kunde byggas.


Cheopspyramiden var från början 145 meter hög och består av 5 750 000 ton stenar!!!

Av de andra underverken fanns två i Grekland, Zeusstatyn i Olympia och Kolossen på Rhodos. Båda dessa försvann före Kristus. I Turkiet fanns Artemistemplet i Efesos som även det förstördes före Kristus och Mausoleet i Halikarnassos som revs i slutet av 1400-talet. Förutom Cheopspyramiden fanns även fyrtornet på Faros i Alexandria som förstördes i ett jordskalv på 1300-talet. Det sista underverket är Babylons hängande trädgårdar i Irak som förmodligen aldrig har funnits, iallfall inte i den omfattningen som nämnts.


Hur är det möjligt att dessa kunde byggas med en sådan precision mitt i öknen?

En av de roligaste sakerna med att resa är att besöka historiska platser så därför var det roligt att man 2007 uppdaterade de sju underverken så att man verkligen kan besöka dessa.

Jag har redan skrivit om ett av dessa underverk, Chichen Itza i Mexico. De andra sex är Colosseum i Rom, Kristusstatyn i Rio de Janeiro, Kinesiska muren, Machu Pichu, Petra i Jordanien och Taj Mahal. Jag har besökt två av dessa underverk. Hur många har du sett? Tänkte ta mig en närmare titt här i bloggen så häng med!

3 Responses to Världens sju underverk – gamla och nya
 1. Cicci Svara

  Härlig läsning om ”De sju moderna underverken”. Jag har inte sett något än men vill se och uppleva dem allihop! 🙂 Men i november ska jag till Egypten och tänkte då besöka Kairo och pyramiderna. Något som jag drömt om länge.

  • Hallin Svara

   Cissi:
   Vad kul att du gillar inläggen. Visst blir man sugen på att se dessa fantastiska byggnadsverk. Man har svårt att förstå hur många av dessa kunde byggas. Både Kairo och pyramiderna är fantastiska att se (tycker nog de kunde varit med även på den ”moderna” listan!). Jag hoppas du får en härlig resa

 2. Egypten Svara

  Åhh, jag har alltid drömt om att resa till Egypten. Jag har länge intresserat mig av speciellt pyramiderna, och hur dom nu byggdes?!

  MVH.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.