Dags för Oktoberfest!

Den 17 september börjar Oktoberfesten i München och pågår ända till den 3 oktober. Man har ju hört talas om Oktoberfesten och om öltälten. Men jag ställde frågan till Tyska turistbyrån vad Oktoberfesten egentligen kommer ifrån och vad det är som händer.

Började med ett bröllop
Den allra första Oktoberfesten hölls 1810 och började med det kungliga bröllopet mellan kung Ludvig och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen den 12 oktober. Medborgarna i München var inbjudna att delta i festligheterna som hölls på fälten framför stadsportarna. Hästkapplöpningar markerade slutet av händelsen som firades med en festival för hela Bayern. Man beslutade att hästkapplöpningarna skulle bli traditionella och detta lade grunden till Oktoberfesten.


Många öl serveras på Oktoberfesten.

Festen fortsatte och ökade i storlek
Under de första årtiondena var tillgången på nöjen inte stort. 1818 fick man en karusell och ett par gungor. Besökare kunde släcka törsten med öl som serverades i anslutning. Detta blev populärt och 1896 restes det första öltältet med stöd av bryggerierna. Utbudet av attraktioner ökade för vart år till att idag vara den största festivalen i världen. Inte mindre än 20 tält finns där du både kan dricka öl och äta korvar och annan traditionell mat. Det största tältet rymmer inte mindre än 10.000 personer!

Förutom de stora områdena med tält och tivoli så finns det ett stort program med mängder av evenemang och konserter för hela familjen. Man kan t ex se en parad genom staden där man marscherar i folkdräkter och dansar traditionella danser. Detta filmas och visas på TV världen över. Oktoberfesten har firats varje år (förutom vid koleraepidemier) och firade 200-årsjubileum i fjol.

Oktoberfest på flera ställen
Det är inte bara i München som man firar Oktoberfest. På närmare 2.000 platser världen över, bl a i Sydney, Bangkok, Jamaica, Quingdao i Kina och Mumbai i Indien firas Oktoberfester. Även i Stockhom firas det Oktoberfest. PÅ Älvsjömässan slår man upp ett stort tält som rymmer 2.400 personer. Denna brukar dock hållas i augusti.

Om du missar årets Oktoberfest i München så boka in 22/9-7/10 2012 eller 21/9-6/10 2013 för att uppleva festligheterna på plats!

One Response to Dags för Oktoberfest!
  1. [...] Har också hunnit med ett besök på det kända Hofbräuhaus och druckit öl i 1-liters glas (gick ej at... blogg.resia.se/2011/11/24/ar-i-munchen

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.