Tallinn – tips att göra!

I år har Tallinn utsetts som årets kulturhuvudstad. Man firar samtidigt 20 år som ett fritt land. Under min kryssning så fick jag för andra gången uppleva den här otroligt mysiga staden med den väl bevarade stadskärnan. När du vandrar runt bland gränderna känns det som om du flyttas tillbaka till medeltiden.


Att åka till Tallinn är som att ta en resa till medeltiden.


Mycket lokalt konsthantverk i butikerna.

Under vår vandring passerade vi en mängd mysiga ställen som jag gärna vill tipsa om;
Börja med att passsera den färgstarka blomstermarknaden på Viru utanför ringmuren. Ta till höger på insidan av ringmuren och promenera genom Müürivahe där du kan köpa det stickade hantverket från Tallinn. Jag fick ett par hemstickade sköna strumpor för runt 10 euro. Vik av på den smala Mangagränd där det finns ytterligare konstnärsbutiker. Här köpte vi akvareller med fina motiv.


Blomstermarknaden på Viru precis utanför ringmuren.
Från Vene 16 når du den fantastiskt mysiga innegården med caféet, Chocolats de Pierre. Här kan man slå sig ner i antika möbler och dricka en kopp kaffe med massor av bakverk att välja på. Precis när vi hade satt oss började två herrar att spela cello och fiol. Det blev nästa för bra för att vara sant. Inne från gården når du flera olika hantverksbutiker, något som hela Tallinn har gott om. Det är härligt hantverk som inte är tillverkat i massupplagor.


Tittar på alla stickade varor på gatan utefter ringmuren.


Och prutar på ett par varma stickade strumpor.


Vik in på mysiga Mangagränd.


Missa inte gränden som du når från Vene 16.


Massor av goda bakverk att välja på hos Chocolats de Pierre.


Är det för kallt för utsidan så är insidan precis lika mysig!

På andra sidan torget på Lührike jalg (vägen fortsätter upp till slottet) ligger en fin hantverksbutik med trevlig ägarinna, Hindricus. Passa på att fika på det lilla fina caféet, Matilda Café.


På Hindricus har dem bl a härliga hattar!

Tallinns konstnärskvarter
Vår tid i Tallinn var alltför kort för att hinna med att besöka Tallinns konstnärskvarter som ligger en liten bit utanför stadens gränder och som tidningen Vagabond tipsade om för ett tag sedan. I Rotermann, som tidgare var ett industriområde har ett helt kvarter vuxit fram. Här hittar du Loovalla som är ett konstnärskollektiv med ungefär 30 konstnärer. Här kan du se dem i arbete när de drejar, stickar, skissar och skulpterar. Förutom Loovalla så kan du även hitta barer, caféer, butiker och restauranger i området. Spännande! Det här måste jag ab´solut besöka vid mitt nästa besök i Tallinn.


På Loovalla kan du komma konstnärernas arbete nära.

5 Responses to Tallinn – tips att göra!
 1. Anu Svara

  Hej! När du är nästa gång i Tallinn besök också den nyöppnade och mycket spännande Flyghamnen http://www.lennusadam.eu/sv/

  • Hallin Svara

   Anu: TACK för tips!

 2. Aniika Svara

  Tack för fina tips. Har precis bokat flyg till Tallin den 12-14 april, längtar!

  • Hallin Svara

   Aniika: Åh, det är så vackert och väldigt mysigt. Missa inte fiket på gården med de små butikerna som jag skriver om. Där satt vi och bara njöt! Hoppas ni får en fin resa!

 3. Tallinn Svara

  Takk for fine tips! Tallinn er en vakker by med både å se og oppleve 🙂

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.