Edinburgh – Storbritanniens vackraste stad?

Häromveckan fick jag ett mail av Mette Gunder som jobbar på Resia i Finspång som precis har varit i Edinburgh. Hon blev förälskad i den vackra staden och vill dela med sig av sina tips.

Edinburgh är en väldigt vacker stad, grönskan är så härligt maffig och syns var man än befinner sig. Överallt hör man säckpiporna från män i vackra kiltar.


Mette i mitten blev väldigt förtjust i den vackra gröna staden Edinburgh.

Sevärdheter
Den mest kända sevärdheten är Edinburgh Castle som ligger högt ovanför staden på en av bergstopparna. Förutom huvuddelen så finns det en mängd byggnader runtomkring som är mysiga att vandra runt i. Man får verkligen en Harry Potter-känsla med alla gamla hus med takåsar och små smala stengränder.

Royal Mile (som är exakt en engelsk mil lång) är huvudgatan där alla sevärdheter är placerade. Besök bl a Gladstone’s Land från 1600-talet som är det äldsta, bäst bevarade residenset i Edingburgh.


Edinburgh Castle högst uppe på klippan ser man från hela staden.

Shopping
De två största shoppinggatorna heter Princes Street och George Street där du hittar både kedjebutiker och lyxigare butiker. Det finns också två fina gallerior i stan, Princes Mall och St James shoppingcenter. Cirka 30 minuters väg med taxi utanför stan ligger outleten T.K .Maxx som har väldigt bra priser.

Kommunikationer
Att hyra bil kan vara svårt då det är vänstertrafik. Bussar trafikerar hela stan och du kan köpa ett endagskort för 2.50 pund. Att åka taxi fungerar bra och är något billigare än i Sverige.

Whiskey
När du är i Skottland så måste du absolut besöka ett destilleri. Vi tog taxi för 8 personer (90pund t/r, taxin väntar) till Glenkinchi Destillery som ligger cirka 30 minuter utanför staden. Det passar absolut inte bara de som gillar whiskey, de var även väldigt intressant för oss andra att få se hela processen och vilket arbete som ligger bakom. Man får en guidad tur som avslutas med whiskeyprovning förstås! Eftersåt kan du hnadla i deras butik.


Whiskeyprovning är ett måste under resan till Edinburgh.

Restauranger
Restaurangutbudet är stort i Edinburgh. Många restauranger att välja på och bra priser. Förutom de lokala restaurangerna som man absolut ska prova på så åt vi på en spansk restaurang, Café Andaluz som låg på George street nr 77. Relativt höga priser men fantasiskt gott. Missa inte pub-gatan Rose Street!

Boende
Vi bodde på ett trevligt och fräscht hotell, George Hotel som har ett perfekt läge mitt i stan på George Street. Hotellet är 4-stjärnigt med bra pris.

Om du är sugen på att resa hit så kontakta gärna Mette för mer information.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.