Jobba med kiwi på Nya Zeeland

Har du alltid undrat vad man som backpacker kan göra på Nya Zeeland? Självklart åka runt och se hela landet, men många kombinerar det med säsongsarbete. Jag har pratat med Jessica som, bland annat när hon var här hösten 2010/våren 2011, arbetade i kiwifabrik och på kiwiodling.

Bakgrund: Kiwi
Frukten kommer från början från Kina, men med namnet kinesiska krusbär började den odlas på Nya Zeeland. Där fick den sitt nuvarande namn eftersom den ansågs vara lik Kiwifågeln, som är en symbol för landet. Idag kommer en stor del av världens kiwi från Nya Zeeland.


Kiwiblomman, som sedan blir kiwi.

Jessica berätta, hur såg en dag i kiwifabriken ut?
Slutet på säsongen betyder att det är som mest att göra så dagarna var långa, men intensiva. Vi började med incheckning med 3-siffrig kod och fingeravtryck. Hygien var viktig så hårnät, förkläde och spritade händer var det som gällde.

I mitten av fabriken fanns ett stort automatiskt rullband där kiwi-frukterna rullade ut. Tvärs under gick fler rullband där kiwi ramlade ner för att bli packade. På ena sidan det stora rullbandet stod (nästan bara) killar och vek kartonger som skickades över till andra sidan, där det praktiskt taget bara stod tjejer (p.g.a. att de oftast har mindre fingrar). Vi hade två olika kartonger. En stor, där det bara var att skaka runt frukten lite så att inget blev mosat, och sen stänga igen. Den andra var lite svårare, där skulle man lägga ca 20 frukter i en plastform, som var tvungna att ligga exakt rätt för att inte mosas.


Fruktodling med kiwiträdtak.

Hur gick det till på odlingen då?
Kiwiträden är anordnade så att grenarna är vikta neråt så man går i gångar med ”kiwträdtak”. Vi gick där under med händerna över huvudet och nacken bakåtlutad. Vi lärde oss snabbt hur man ska hålla huvudet och blicken för bäst resultat.

Vi jobbade med kiwithinning; vilket betyder att vi plockade bort de kiwiblommor (som sedan blir kiwifrukt) som antingen var missformade eller så tunnade vi ut antalet där det var för många. Vi jobbade ca 8 timmar per dag i alla väder så länge det inte ösregnade, vilket betydde att det blev en och annan blöt dag.

Hur vanligt är det att arbeta med kiwi?
Kiwi är en stor exportvara i Nya Zeeland vilket gör att det finns många jobb. Men säsongsarbete i allmänhet är väldigt vanligt då landet odlar allt från vindruvor, avokados, äpplen till päron och körsbär.

Har du sett dina ”egna” kiwis här i Sverige?
Ja, det har jag faktiskt! Kul att äta frukt man själv kan ha packat eller odlat.

Visst blir man sugen på kiwi! Vi tackar Jessica för rapporten. Finns det fler spännande tips på arbete utomlands?

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.