Sydfranska pärlor

 

För några somrar sedan packade vi in hela familjen i vår V70 och drog iväg på bilsemester genom Europa, siktet inställt på södra Frankrike. Med i bilen fanns också ”Astrid” – en nyinköpt GPS. Med sin skarpa stämma styrde hon oss genom det böljande franska landskapet.

Resrutten innefattade bland annat stopp i Le Brusc som är en sydfransk liten pärla jag verkligen vill rekommendera! En charmerande fiskeby strax söder om Toulon med en mysig hamn dit inga stora lyxyachter når.


Franskt så det förslår. Lite musslor på tallriken och livet är perfekt. 

Vi satt på café och tog en Pastis medan barnen badade, det finns några riktigt fina små stränder mitt i byn. Här lever man dagarna i lugnt och sävligt tempo med bad i vatten som i början kändes som en isvak, men som vi verkligen lärde oss att uppskatta för att det var så friskt. Tur att man kan ändra sig!


Att ta dagen som den kommer. Det är grejen. Och så mycket lättare här än hemma!


Barnen älskade vågorna och badade mest hela tiden. Något spännande i vattnet, tydligen!

Vi hade tidigare romantiska minnen från staden St Paul de Vence strax ovanför Nice. GPS-rösten ”Astrid” ledde oss tyvärr på fel spår, så det tog lång tid innan vi hittade det tvåstjärniga hotellet vi kom ihåg som så säreget. Oj, vad minnet kan bedra. Förmodligen hade stället bytt ägare, nu var det en riktigt sorglig historia…en nitlott!


Tryggt med tydliga skyltar!

En riktig vinstlott däremot är St Paul de Vence, Frankrikes mest kända konstnärsby. Huvudgatan Rue Grande går mellan Porte Royale till Port Sud. Stråket är fullt av gallerier, små butiker och många små restauranger och kaféer. Här hittar du olika lokala varor, allt från hantverk till matprodukter, konst och heminredning. Konstnären Chagall ligger begraven här, så du kan köpa billiga reproduktioner till väggarna där hemma.

När du är i St Paul de Vence, glöm inte beundra utsikten över Rivieran! Och lita aldrig hundra på en GPS, hur säker på stämman hon än må låta…

Tips på egna sydfranska pärlor? Skriv!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.