På stadsrunda i Kroatien

 

Tidigare har jag skrivit om den fantastiska seglingen i Kroatien. Nu är det dags för lite tips för oss som inte är ute efter att just segla! När det gäller kultur och sightseeing väntar nämligen många överraskningar i form av medeltida och välbevarade små kuststäder, där du kan stanna till för att bara flanera och kanske lära dig mer om landets historia.

Liten stad, stort register
Några mindre men väldigt charmiga, medeltida städer jag gärna tipsar om är Trogir och Omis.

Trogir
ligger nära flygplatsen i Split och är ett Dubrovnik i mini-format skulle man kunna säga, med smala stenbelagda gränder och den rätta atmosfären. Den gamla stadskärnan i Trogir finns med på Unescos världsarvslista. Här kan du verkligen mysa och gå på lokala marknader – Grönsaksmarknaden ska vara något alldeles extra med sitt stora utbud av frukt och grönt.


I Trogir rekommenderas Gamla stan och ett besök på St Lawrence-katedralen!

Den lilla staden Omis är känd som piratstaden, vilket är lite kul. Här härjade nämligen Omispiraterna på 12- och 1300-talen, en period som lämnat tydliga spår med flera fina fort att besöka t ex fortet Mirabella och fortet Starigrad.

Omispiraterna var på sin tid de mest fruktade längs med Adriatiska kusten. Men efter många stridigheter lyckades handelsrepubliken Venice och påven slutligen besegra piraterna med hjälp av korsfarare. Det här kan vara en riktigt skojig och busig utflykt, för stor som liten.


Omis, sydöst om Split, lockar med sin rafflande historia som hemstad för pirater.  

Orterna Porec och Rovinj är andra städer som båda har fina medeltida stadskärnor, mysiga gränder, vackra byggnader och badplatser. Båda ligger i provinsen Istrien.

Porec är en pigg, flertusenårig stad med trendiga uteserveringar och gamla skrovliga stenhus. Rovinj är perfekta valet om du vill bo i en stad men ha nära till fina bad. Staden omgärdas av hela 22 öar dit du kan göra badutflykter. 

Puls?
Eller är det kanske storstaden som lockar trots allt? Åk då till Split för kulturupplevelser och shopping, Zagreb (huvudstaden) eller Dubrovnik som anses vara en av världens vackraste storstäder. Utanför Dubrovnik finns den lilla fina badön Lokrum om du vill kombinera stad och bad!

Har du rest runt i Kroatien själv och fastnat för någon speciell stad som har det lilla extra? Skriv gärna, alla tips är välkomna!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.