Ett kaférikt Europa

Sommar för mig är synonymt med fruktte, kladdkaka med grädde, en kall sallad eller en krispig panini. Till det måste det finnas en vän att skvallra med.

Nu ska vi prata en annan sorts caféer är de jag är vana vid i Sverige. Jag har fått tag på en bok med namnet ”Klassiska kaféer i Europa”. Författaren Ingrid Sommar har haft utgångspunkten kosmopolitiska caféer, alltså flanör- och bohemepokens boulevardställen från 1900-talet.

Bakgrund: Cafékulturens historia
Kaffe är världshandelns näst viktigaste produkt efter oljan. I slutet av 1800-talet stod Brasilien för 90 % av världens kaffeproduktion. 2008 ledde de fortfarande, med 36 %. Människan har i över 350 år druckit kaffe, men till en början bestod caféerna av så mycket mer! Exempel som Sommar tar upp i boken är schackspel, dans och en plats att sprida nyheter på.

KLASSISKA KAFÉER I EUROPA:
Köpenhamn
Café à Porta finns med på bokens omslag och ligger på Kongens Nytorv 17. Öppnade 1792, men fick sin nuvarande karaktär på 1850-talet. Här samlades celebriteter som Strindberg och HC Andersen.

London
Trots att de är förknippade med te var engelsmännen en gång kaffepionjärer. E. Pellicci i East End, på 332 Bethnal Green Road är ett av många caféer som påverkades av espressovågen efter andra världskriget. Det öppnade i början av 1900-talet och drivs idag av fjärde generationen Pellicci. Här har ex Robbie Williams, Clive Owen och Liam Gallagher fikat.


Den klassiska caféstilen kommer från Le Procope. (Bild lånad från hemsidan.)

Paris
Klassas som en av Europas mest anrika caféstäder. På Le Procope, på 13 rue de I’Ancienne Comédie, debatterades det flitigt under franska revolutionen. Här lades även grunden för den klassiska caféinredningen; badhusinspirerat med speglar för illusionen om ett större rum och stadiga marmorbord. Ett annat café är det legendariska bohemcaféet Le Select på 99 boulevard du Montparnasse.


På Café Bar Odeon uppfanns en gång i tiden dadapoem.

Zürich
På Cabaret Voltaire skapade Hugo Balls 1917 en ny konstform; den abstrakta ljuddikten (dadapoem). Café Bar Odeon, på Limmatquai 2, blev redan då mötesplatsen för dadaisterna. Nu har caféet rustats upp, men med den klassiska jugendinredningen kvar. Hösten 2004 renoverades även Cabaret Voltaire-lokalerna och sedan öppnade Dadahaus (Cafébar Cabaret Voltaire) på Spiegelgasse 1, som kunskaps- och mötesplats och med ett mindre café.


Ditt kaffe med vita handskar och fluga på Café Tomaselli.

Salzburg
Café Tomaselli på Alter Markt 9 är från 1703 och ett av Europas äldsta caféer. Servitörerna har vita handskar och svart fluga. Här samlades många artister och konstnärer, och på 70-talet var den österrikiske skådespelaren Helmut Berger med vänner stamgäster.

Warszawa
Café Blikle på Ul. Nowy Swiat 33 öppnade 1869. Än i dag ses det som en viktig mötesplats och det är ett riktigt bakelseparadis. Uteserveringen ligger avskärmad med buskar omkring.

Har du något eget tips på liknade café att dela med dig av?

6 Responses to Ett kaférikt Europa
 1. Emsan Svara

  Vilken fin bok! Mitt favoritcafé i Köpenhamn heter Café Norden och ligger mitt på Ströget, mittemot Illum. Får alltid en så stark känsla av att befinna mig på kontinenten när jag sitter vid ett cafébord och ser människorna flanera förbi. Mmm, nu blev jag sugen på att resa dit…

  • Hallin Svara

   Emsan:
   Tack för ditt cafétips! Nu blev jag också sugen på att ta en fika i Köpenhamn. /Mvh Terese

 2. agnes i Lund Svara

  Café Wintergarten im Literaturhaus på Fasanenstrasse i Berlin återvänder jag gärna till. Wien är väl egentligen caféernas stad men kanske har de bytts ut mot modernare varianter numera.

  • Hallin Svara

   Agnes:
   Tack så mycket för ditt cafétips! Då vet vi var vi ska fika om vi är i Berlin. /Mvh Terese

 3. [...] boken Klassiska kaféer i Europa läser jag följande: Kafélivet i Prag – vars pionjärställe, G... blogg.resia.se/2012/11/12/prag-kafeer
 4. Librarybeth Svara

  Café Central i Wien!!! En fullträff! Ett absolut måste när man är i Wien.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.