Matminne från Rhodos

 

Jag bodde och arbetade en sommar på Rhodos och längtar ofta tillbaka denna mytomspunna och fullkomligt bedårande ö. Trots det har jag faktiskt aldrig åkt tillbaka! Det är inget medvetet val – men inombords är jag rätt säker på vad det beror på. Jag är helt enkelt orolig för att mina smultronställen från förr inte ska finnas kvar…

Vad skulle hända om jag inte hittade Yannis taverna uppe i bergsbyn Koskinou en bit från Kallithea, där jag bodde då? Det skulle kännas som en stor förlust. Nej, bättre då att hoppas att livet går sin gilla gång för Yannis och hans familj i byn – och låta minnena vara.

Grekisk mezé
Jag tänker ofta på de där ljumma kvällarna på tavernan i goda vänners lag. Med katter strykandes längs benen och vin i små dricksglas. Den blårutiga duken generöst belamrad av diverse små fat med läckra grekiska smårätter – det är nog mitt starkaste minne!

Olivröror, keftedes, fårost, kall aubergineröra och taramosalata – den rosa romröran, underbar på en bit bröd… och så tsatsikin förstås. Särskilt gott är dolmades (vinbladsdolmar), pröva det om du får tillfälle!


De grekiska vinbladsdolmarna, dolmades, gör gott för magen och själen.

Reser du till Rhodos eller någon annan grekisk ö vill jag absolut råda dig att försöka hitta någon liten taverna som du tycker om och som kan bli ”din egen”. Även om den inte skriker ut att den finns, smakar maten så mycket bättre där och gästfriheten är oftast fantastisk! 

Bli stamgäst!
När du väl har hittat det där stället tror jag att du kommer att återvända, kanske varje kväll. Att gå på olika restauranger är inget måste, det går precis lika bra att bli stamgäst och parkera sig vid samma bord hela semesterveckan lång….Det som är kul är att du ofta får en personlig relation till ägaren på köpet och kanske chans att hälsa på hela familjen.  

Så hyr en moped och åk på upptäcksfärd till någon liten by uppe i bergen. Skulle du välja Koskinou, hoppas jag att du hälsar till Yannis!

Har du tips på bra matställen på Rhodos? Skriv en kommentar!

4 Responses to Matminne från Rhodos
 1. Evelina Svara

  Det här får mig minnas tillbaka på den underbara veckan som jag hade för några veckor sen då det var min tur att besöka rhodos. Jag har rest rätt mycket i världen och besökt många länder långt bort men ändå fastnade jag nått otroligt i denna ö enbart 3 och en halv timme bort , det får mig nästan att känna tårar när du skriver så här . Visst man saknar alltid tillbaka om resan har varit bra men det är verkligen nått speciellt med ön rhodos. Och jag kan lova dej att jag kommer åka tillbaka minst 1 gång 😉 ha det toppen kram

  • Hallin Svara

   Javisst Evelina, det är verkligen en speciell plats som bara ger mersmak…har så fina minnen därifrån. Önskar dig många fina resor dit framöver! / Madeleine

 2. Rhodos Svara

  Blev riktigt sugen på att åka ner till Rhodos bara för den goda maten 🙂

  • Hallin Svara

   Ja, vägen till hjärtat går via magen!/Madeleine

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.