Till fjällen på sommaren!

Idag fick jag ett mail från en kollega på marknadsavdelningen. Sofia (f.d. anställd) har precis varit i norska fjällen för downhill cykling. Hon är vår äventyrare och gillar aktiva semestrar (till skillnad från mig själv som gärna ligger med näsan i en bok…)!

Sofia berättar:
Man behöver verkligen inte åka till andra sidan jorden för att få sig en av sitt livs bästa upplevelser. För den som gillar att cykla mountainbike så måste jag tipsa om en härlig tripp som kan sätta bra fart på adrenalinpumpen.

Hafjell
I Hafjell som ligger 17 km från Lillehammer i Norge har de inte bara öppet för skidåkning på vintern. På sommaren förvandlas området kring skidbackarna till jordens paradis för downhillcykling. Från Göteborg tog det oss ca 6 timmar att köra, största delen av sträckan är nu helt okej vad gäller vägarna.


Hafjell sportanläggning

Vi hade genom Resia/Bengt Martins bokat ett dubbelrum på Hafjell Hotel & Apartments. Det var en riktigt positiv överraskning med underbart sköna sängar och jättegod frukostbuffé. Hotellet var trevligt inrett med både en stor veranda för gästerna att nyttja samt ett gemensamhetsutrymme med sköna soffor, bar och öppen spis och trots att vi inte reste med barn så måste jag säga att ett mer barnvänligt hotell har jag nog aldrig sett. Hafjell är en liten by så det är nära till allt var än man bor. Förutom cykling finns det massvis med trevliga familjeaktiviter att roa sig med och det är en väldigt mysig liten by.


Rejält med skydd och redo för backen!

Cykelhyra och liftkort
Då vi i vanliga fall mest cyklar cross country mountainbike (upp och ner i skog och berg, inte bara nedför) så bestämde vi oss för att slå på stort och hyra riktiga downhillcyklar och jag kan säga att det var värt varenda krona. I cykelhyran som var 750NOK/person ingick varsin underbar cykel med dämpning som heter duga och dessutom alla skydd i form av knä- och skenbensskydd, jacka med inbyggda axel-, armbågs- och ryggskydd, samt en skyddande tröja och integralhjälm. Två gånger fick jag känna på hur bra det var att ha dessa skydd och hur bra skydden var…

Det enda man själv behöver ha på sig är bekväma shorts eller byxor som tål att bli smutsiga, cykelhandskar och oömma jympaskor.  Ring och boka i förväg! Även liftkort måste köpas för  225NOK/pers.


Tjoho vad det går!

Cykelleder
De har gjort en bra ”pistkarta” över de 15 cykellederna som man kan välja mellan. Den lättaste, familjelöjpa, är grön och går ända från toppen och sedan kan man välja och vraka på ett stort antal leder med olika svårighetsgrad och det står tydligt beskrivet vad de kommer bjuda på.

Börja med den gröna  löpan för att känna på hur cykeln beter sig och hur man cyklar denna typen av cykling, man står upp 95% av tiden och ofta med tyngdpunkten långt bak över sadeln för att kunna ta kurvor, gupp, stenar och annat med rätt gung och utan att få framvikt för då dyker man lätt över styret. När ni väl fått kläm på hur det fungerar så kan man våga sig på lite mer utmaningar.

Vi upplevde härlig cykling. Banorna varvas med uppbyggda velodromkurvor, stökiga partier med bra lutning med stenar, rötter och massa annat som var väldigt roligt att ”erövra” och cykla nedför.

Det härliga med Hafjell är att alla kan ha lika roligt där oavsett om du är en riktigt avancerad downhillcyklist eller om du är en barnfamilj sugen på äventyr – så missa inte detta paradis som bjuder på ett underbart och roligt äventyr.

2 Responses to Till fjällen på sommaren!
 1. Emsan Svara

  Åh, vad coolt! Önskar jag var en sån frisksportare på semestern men när det kommer till kritan föredrar jag nog strandhäng…

  • Hallin Svara

   Emsan:
   Ja, jag tänkte precis samma sak! Gillar ju att ligga på stranden med en bok…! Försöker mig på en och annan promenad…

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.