Bodrum är den turkiska rivieran

Bodrum ligger på Bodrumhalvön, ett turkiskt område kuperat och med dofter från gamla anor. Den medeltida korsriddarborgen St: Petrus i mitten av staden har blivit en symbol och finns avbildad på många souvenirer. I horisonten härifrån ser man den grekiska ön Kos och det är lätt att ta båten över. Inte så konstigt då att Susanne Johansson, säljare på Resia i Halmstad beskriver staden som en blandning av Turkiet och Grekland. Och det finns många anledningar till att du ska semestra på Turkiets riviera.

– Shoppingutbudet är stort och har ofta öppet till midnatt. Två gånger i veckan är det marknad och då är det verkligen dags att pruta om du inte gjort det tidigare, berättar Susanne.


St: Petrus är en central symbol för Bodrum, med lång utsikt.

De  shoppingtäta gatorna har dyra boutiquer. Allt i designväg ligger före och lyxfaktorn är hög, under svajande palmer står sköna loungesoffor. Många turkiska trendintresserade kommer hit över en weekend. Jag har även läst att internationella kändisar som Uma Thurman, Mick Jagger och Robert De Niro gästat staden, kanske på ett soligt segeldäck eller på ett välfyllt dansgolv.


På segelbåtarna är det både fest & avkoppling.

Utflykter med koppling till havet
Trots att stränderna är ganska små och smala med sten, sand eller klappersten ger Susanne ett bra betyg med bland annat motiveringen: Hög mysfaktor. Ett badtips jag har hört är att man ska ta sig till någon av de omkringliggande orterna, som Gümbet.

Eftersom Bodrum ligger vid havet finns det många utflykter som har med vatten att göra. Ta tillexempel en tur ut med en gületbåt, som är en stor och bred båt i trä. Att bada i turkiska skärgården är en bra utflykt eftersom allt är så vackert.

Fler saker att göra är ett besök i Undervattensmuseumet; ett museum ovan land med saker från havets bott. Susanne tipsar om sevärdheter lite utanför Bodrum som Efessos och de antika utgrävningarna eller varför inte Pumukkale med dess mäktiga kalkstensbassänger?

Fötterna i sanden eller dunkande disco?
På kvällen samlas många vid den yacht- och segelbåttäta marinan för ett restaurangbesök. Längst stranden ligger fler mysiga restauranger, ibland med bord och stolar i den mjuka sanden. Susanne kan rekommendera Marina Yacht Club om du vill äta en måltid, som passar vid alla tillfällen. Samtidigt är det en nattklubb med uppträdanden med många av landets artister. Men det finns mer att välja mellan och många av Istanbuls nattklubbar flyttar hit sommartid. I slutet av den 1 km långa bargatan ligger tillexempel ett av Europas största utomhusdisco, Halikarnas.


I sanden eller vid vattnet, var vill du avnjuta din måltid, och sedan kväll?

Vem åker till Bodrum?
– Par utan barn, ungdomar, pensionärer och grupper, svarar Susanne.

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

One Response to Bodrum är den turkiska rivieran
  1. [...] och blir vårt mest populära resmål. Över en halv miljon svenskar turistar där varje år. Bodrum är... blogg.resia.se/2012/03/20/turkiet-ar-mest-populart-i-sommar

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.