Dansande dervischer i Turkiet

När vi var i Turkiet så fick vi uppleva en mycket speciell dans som utfördes av dervischer. Dervischer har många likheter med munkar och har andakter i ett slags kloster.  Det är alldeles tyst när de vitklädda munkarna med sina struthattar börjar dansa.

De lyfter händerna till Gud och börja sin meditativa dans. De snurrar runt, runt, i en oändlighet. Dansen förknippas med planetens rotation kring sina axlar och kring solen och symboliserar tillvarons kretslopp. Den gudomliga närvaron nås när via hans upplyfta armar och passerar genom kropp och själ. När rotationen stannar av, munken sänker sina axlar så förenas han med jorden. En kort paus för att sedan sätta igång att snurra igen. dansen pågår i ungefär 45 minuter.


Dansande dervischer i Turkiet.

Om du får möjlighet att se på denna speciella dans när du är i Turkiet så rekommenderar jag det. Ingen av oss som tittade på kunde dock förstå hur de kunde snurra så, hela tiden åt samma håll, utan att bli snurriga i huvudet. Förmodligen en enorm koncentration!

One Response to Dansande dervischer i Turkiet
  1. Birgitta Ståhl Svara

    I Kappadokien

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.