Spårvagnssightseeing i Göteborg

Både turister och alla andra som åker spårvagn i Göteborg kan numera få en guidad sightseeingtur precis när man vill. Appen heter Spårvagnssightseeing och du laddar ner den gratis till din smartphone. Sätt på dig lurarna, hoppa på vagnen och ha en trevlig resa, skriver Västtrafik, som ligger bakom appen. Den har tagits fram i samarbete med Göteborgs Stadsmuseum. Det enda som kostar är spårvagnsbiljetten, och den kan du köpa direkt i appen.

Appen tar dig till närmaste hållplats och turen slutar på samma ställe. Varje sightseeing tar ca 45 minuter och då får du både bild- och ljudinformation. Under resan får du även instruktioner om vilka spårvagnsbyten du ska göra.

Du kan tillexempel få höra:
• Till höger se du Gamla Ullevi. Redan i slutet av 1800-talet anlades en idrottsplats här. Den kallades ”idrottsplatsen” kort och gott. 1916 byggdes en modern fotbollsplan som döptes till ”Ullervi”. Namnet syftar på en plats helgad åt den fornnordiska idrottsguden ”Ull”.

• Till vänster syns också nöjesparken Liseberg – Nordens största. Invigningen skedde i samband med jubileumsutställningen i Göteborg, den 8 maj 1923. Parken var ursprungligen tänkt som en tillfällig attraktion för jubileumsutställningen, men blev en sådan succé att man beslöt att driva den vidare.

• På andra sidan leden ligger parken Slottsskogen. Slottsskogen hörde från början till slottet Älvsborg – därav namnet. Men i samband med att Majorna införlivades med Göteborg under andra halvan av 1800-talet kom Slottsskogen i stadens ägo, på villkoret att skogen skulle användas till parkanläggning för staden.

(Bild lånad från Västtrafiks hemsida.)

Har du också en rolig app kopplat till din stad? Berätta!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.