Läsarnas grekiska smultronställen

Gästbloggare på Hallins reseblogg: LottaI början av juli körde vi en tävling i vårt nyhetsbrev där bästa greklandstipset belönades med en snygg ryggsäck eller användbar kylväska. Och oj vilka härliga platser, öar och minnen vi fick ta del av. Vi bara måste dela med oss med ett par av dem.

Tips! Läs vårt nyhetsbrev du med så missar du inte aktuella erbjudanden och spännande restips. Dessutom du har chans att vinna resor och annat kul, klicka här för att prenumerera >>

Zakynthos är en favorit bland Resiabloggens läsare.
Zakynthos är Siv Perssons smultronställe.

1. Zakynthos sagovärld med havssköldpaddor
”Besök den vackra ön Zakynthos i juni eller juli då bad och värme är underbart. Inte speciellt mycket turister och ett lugn som borde passa oss svenskar på semester. Vid den långa stranden i Laganas kan du dessutom vid din morgonpromenad få uppleva hur de stora havssköldpaddorna varit uppe på stranden och grävt ett bo och lagt sina ägg där. När du tar dig ett dopp kan du, om du har tur, få simma alldeles intill dessa fantastiska urdjur.”
Siv Persson, Karlstad

2. Genuina Leros med sin fiskmarknad
”Den lilla grekiska ön Leros som under juntatiden på 1970-talet var en fångö för politiska fångar. Perfekt, man kan gå från ena sidan av ön till andra. Trevligt torg mitt på ön som är dess huvudstad. Fiskare som vid hamnen lagar näten tvärs över vägen. Kommer en bil rullar de sakta ihop näten medan bilägaren och fiskaren pratar och så småningom kan bilen fortsätta sin färd och näten rullas åter ut över vägen. På strandbarerna kan du fika eller äta men kan vänta till i morgon att betala. En toppenö utan en massa affärer med krimskrams och påstridiga försäljare. Utmärkt för den som vill ha lugn och ro och massor av värme och sol. Du kan ta dig dit via en underbar båtresa från Kos.”
Anita Allberg, Brunflo

3. Snorkling och solmogna aprikoser på Samos
”I maj i år besökte min man och jag till Kokkari på Samos. Hotellet låg precis vi den jadegröna stranden. Gott om underbara restauranger, fin snorkling i klart vatten. Men det var de trevliga människorna vi minns mest. Byn var så levande. Underbar blomsterprakt och fikondoften! Fina vandringar – vi gick upp i bergen på morgonen med kaffe och stickning. Satte oss utanför ett litet kapell och hade morgonandakt. Åh, vad jag längtar tillbaka!”
Anita Matteusson, Götene

”Det som gör Samos så fantastisk är Pythagorions hamn. Att sitta på en mysig taverna, äta och dricka gott och se solen gå ner då känner man verkligen att man är i Grekland. Det bästa tipset är att hyra en vespa och ge sig ut på landet – känna solen i ansiktet, doften av cypressträd, kunna ta en paus i olivlunden och sedan börja inköpen av olivolja, aprikoser och oliver inlagda på petflaska. Dessa delikatesser som kan bli en påminnelse om sol och värme mitt i snöstormen i Sverige.”
Carina Larsson, Lidköping

Samos är en favorit bland Resiabloggens läsare.
Vy över underbara Samos.

4. Amorgos helt utan stress
”Amorgos är en fantastisk ö, där man kommer lokalbefolkningen väldigt nära. Vattnet och stränderna är helt makalösa och utsikten från klostret på ön finns fastklistrat på min näthinna än i dag. Färgen på vattnet går inte att beskriva eller fotografera – det måste ses och upplevas i verkligheten. På Amorgos finns ingen turiststress utan där kunde vi verkligen koppla av och samla energi. Vi målade mycket när vi var där för vi hittade inspirationen och lugnet just där.”
Maria Gustavsson, Norrköping

Amorgos är en favorit bland Resiabloggens läsare.
På Amorgos ligger det berömda klostret med en utsikt som gör dig andlös.

5. Rena fina Lipsi
”Kom just hem från en 14-dagars seglats mellan Kos och Samos. Vi besökte flera små öar men ön Lipsi är en plats som vi gärna vill återvända till. Man kan väl kalla ön för en eko-ö med sopsortering (!), rena gator, fina stränder, mycket vänliga människor. Det går fint att vandra över ön, känner doften av vilda kryddor och komma till stränderna. Det finns många bra restauranger. En ö där man kan koppla av och njuta av den grekiska gästfriheten. Några andra fina öar är Leros och Arki, verkligen värda att upptäcka. Det finns även färjeförbindelser mellan öarna – men ingen massturism här  inte!”
Grita Levinsson, Rönninge

6. Öluff i Kykladerna
”Under många år luffade min och jag runt i Kykladerna. Den första ön som vi fäste oss vid blev Sifnos. Helt underbara vandringsturer och stränder hittade vi. Blev goda vänner med ägarna till hotel Afroditi. Fick vara med på grekiskt barndop och på namnsdagsfirande av sonen, mycket stort och påkostat. Keramikern Adonis blev en vän och Panos och Orania med sin restaurang gjorde att vi kände oss jättevälkomna hit. Tyvärr så finns inte min man längre men minnet av dessa resor finns kvar eftersom han skrev dagbok och fotograferade ivrigt. En annan underbar ö är Syros, som vi återvände till fem gånger. Där hyrde vi en studio där också farmor och farfar bodde. Farmor kom lite försynt och ställde färska ägg på vårt bord ute, frukt och bröd och ibland middagsmat.”
Anna-Märta Israelsson, Stockholm

Syros är en favorit bland Resiabloggens läsare.
Himmel och hav på Syros i Kykladerna.

7. Strosa i Athen med sin kultur
”Denna härliga stad med sin fantastiska historia och vänliga människor! Tröttnar aldrig på att återvända dit antingen aprilmaj eller okt-nov då temperaturen brukar vara ljuvlig och du kan förlänga den svenska sommaren. Strosa omkring i Plaka och gå upp till Akropolis, besök av många underbara muséer i lugn och ro då turistinvasionen är över, åk upp till Lykabettos, sitt på uteserveringar! Så välgörande för alla sinnen.”
Gunvor Lyngstam, Skövde

8. Kretas guldställen i stad och by
”Det mest underbara stället är Rethymnon stad. Jag bor alltid centralt för att ha gångavstånd till alla mysiga ställen. Lunchrestaurang är Kaliston på strandpromenaden. Kvällsrestauranger är Stavros, Taverna Larenzo och Katerinas, alla i Gamla stan. Kvällsunderhållningen står Mesostrati för, med levande kretensisk musik. Den ligger uppe vid stadsparken mittemot taxistationen. Dessutom är människorna helt fantastiskt underbara och vänliga – och jag åker snart dit för 21:a gången!”
Christina Sundh, Sävedalen

”Längst ned på Kretas sydvästra spets finns en liten by som heter Paleochora. Den är helt fantastisk. Jag känner mig hemma där, har varit där 2 veckor varje år sedan 2004 och under 80-talet bodde jag och min son där under 3 somrar. Vänliga människor som man kan prata med och som gärna hjälper en. Det är lugnt och stilla inget turisthålligång. Huvudgatan stängs av på kvällen och man sitter på café och tittar på folk. Härligt. Två stränder finns, en med sand och en med sten. Jag bara äääälskar denna by. Det är mitt smultronställe!”
Elisabeth Fajersson, Helsingborg

Kreta är en favorit bland Resiabloggens läsare.
Kreta har allt – både puls och lugn.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.