Cefalu på Sicilien

Sicilien har länge toppat min drömlista över resor. Just för att det verkar så romantiskt! Ser framför mig hur vi sitter på en liten piazza, smuttar på en grappa och tar ett svalkande eftermiddagsdopp i en vik innan vi beger oss vidare till vinbutiken för att prova lokala viner och byta några ord med ägaren på smattrande italienska (och när lärde vi oss det…?).

MEN. Nu råkar vi ju vara fler i vår familj än bara jag och min man. Med tre barn är det mycket som måste vägas in i min romantiska bild av Sicilien!

Mina krav – och barnens
1. Det ska finnas en någorlunda långgrund sandstrand.
2. Hotellet ska ha pool.
3. Det får gärna finnas kul aktiviteter för barnen, som är mellan 5-16 år.
4. Historiens vingslag ska vara ständigt närvarande.
5. Mat, mat mat! Och dryck.
6. Det måste fortfarande vara det romantiska Sicilien, det genuint italienska med trånga gränder och tvätt på linor mellan fönstren…

Så fick jag tipset av en bekant om Cefalù, den havsnära sicilianska småstaden, full av italiensk charm, som ligger vid Siciliens norra kust ca 6 mil från Palermo. Ulrika berättar att just här finns mycket av det jag söker.

Som till exempel:
1. Mitt i staden ligger den mest underbara och barnvänliga sandstrand.
2. Här finns många fina hotell med pooler & aktiviteter för barn i olika åldrar.

3. För barnen finns många roliga upplevelser. En lagom dagsutflykt är att ta båten (2 tim) till Lipariska öarna som ligger ca 5 mil norr om Sicilien. Båten angör i Lipari, den största ön. Från Cefalù kan du också ta tåget till Palermo (huvudstaden) för shopping, nöjen och marknadsbesök. Utanför Palermo finns klostret Monreale, fantastiskt vackert – särskilt klosteringången, tipsar Ulrika. Byn Tindari, en dryg timme från Cefalù är känd för sina lämningar, bl a sin amfiteater och kyrka tillägnad svarta madonnan. Men höjdpunkten är nog ändå att besöka häftiga vulkanen Etna. Inte ens 16-åringen blir uttråkad!

4. Från Piazza Garibaldi i Cefalú går det trappor upp till den väldiga klippan (La Rocca) som tronar upp söder om staden. Här finns ruinen av ett gammalt romerskt tempel och en borg att utforska. En annan sevärdhet är den rikt utsmyckade katedralen från 1100-talet, känd för sin vackra mosaik. Museo Mandralisca innehåller arkeologiska fynd som till exempel snäck- och myntsamlingar samt intressanta konstskatter.


Visst känner du också doften av oliver, citron och oregano?

5. Maten, åhhhh. Den kräver ju ett kapitel för sig. Pasta, fisk och grönsaker i spännande kombinationer! Pröva t ex  svärdfisk fylld med russin och apelsin eller pasta med sardiner, pinjenötter, fänkål, vindruvor och kanel. Den sicilianska glassen, gelati, är förmodligen bäst i världen. Vid Piazza Duomo ligger en känd glassbar. Här har även flera intressanta vinbutiker öppnat, där du kan prova italienska kvalitetsviner.

6. Kort och gott! Cefalù är en bit äkta Sicilien, som också har allt det där som behövs för att hela familjen ska trivas. Så jag kapitulerar helt.

Så här i jordgubbstider kan jag inte låta bli att dela med mig av ett sicilianskt glassrecept ur boken ”Bar Italia” (Tomas Tengby m fl). Detta har jag testat själv och det blir jättegott!

Gelato alla fragola
(jordgubbsglass)

750 gr jordgubbar
200 g socker
2 msk färskpressad citronsaft
3 dl vispgrädde

En siciliansk jorgubbsglass ska helst göras på färska bär, men frysta funkar också.
Kör gubbarna med sockret i en matberedare. (Frysta bär tinas lite innan).
Tillsätt citronsaften. Häll över i en bunke, täck med plastfolie och låt stå en timme så att smakerna utvecklas. Smaka ev. av med mer citron. Tillsätt grädden och frys i glassmaskin. Njut!  

Boka resa till Sicilien

4 Responses to Cefalu på Sicilien
 1. Louise Svara

  Åh, nu blir jag inspirerad! Ska kolla upp denna ort, har också en stor familj att ta hänsyn till men Sicilien känns helt klart perfekt. Trevlig sommar och tack för tips!

  • Hallin Svara

   Louise:
   Vad kul att du blev inspirerad! Ha en trevlig sommar du också! /Mvh Terese

 2. […] http://blogg.resia.se/2011/07/25/cefalu-pa-sicilien/#.VLmieitfa-0 […]... cefalu.it/2015/01/16/hallins-travel-blog-about-cefalu
 3. Helena Svara

  Hej. Vår önskelista ser exakt likadan ut som din och efter några somrar i Kalabrien/Tropea har vi blivit bortskämda med italensk charm. Så jag satt igår och hamnade på sidor om Cefalu och blev intresserad, och nu läser jag vad du skrivit – känns som en bekräftelse på att vi är på rätt spår! Har du tips på lägenhet/hotell också? Mvh Helena

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.