Bli mästerfotograf under vatten

Tänk att komma hem med kameran full av bilder från snorkling i kristallklart vatten. Vilken dröm! Men är det svårt och vad ska man tänka på som amatör? Morgan Evans är fotograf och ger några tips på vägen när du fotar under vatten.

Och han börjar med att slå fast: ja, det är faktiskt svårt! Eller i alla fall inte helt lätt. Det viktigaste är att satsa på utrustningen, som är helt avgörande.

På turistorterna säljs ofta billiga engångskameror som kan användas vid snorkling. De kan vara kul att leka och experimentera med, men man ska inte förvänta sig några fantastiska resultat! Är du seriöst intresserad kan det däremot vara värt att skaffa sig en kompaktkamera som klarar ett djup på runt 5 meter, om du inte redan har en kompaktkamera som tål vatten. De duger oftast bra, men det är en del saker att tänka och träna på.


Att fota under vatten är svårt och kräver mycket av sin utrustning.

Morgan tipsar!

Kompaktkameror är inte lika snabba som dyrare systemkameror när det gäller autofokus och slutartid. Det innebär ofta att motivet hinner försvinna innan bilden blivit registrerad i kamerans sensor. Antingen har den fina fisken redan simmat förbi linsen eller så blir den oskarp. Lösningen är att låta kameran fokusera i god tid innan bilden tas genom att pressa avtryckaren halvvägs, vänta in det som ska hända och sedan trycka av. Ofta har du bara en chans. Det är lätt att missa motivet under vattnet eftersom det inte går att se i kamerans sökare.


Låt kameran fokusera i god tid. Lättare sagt än gjort!    

Ställ in kameran på bästa möjliga kvalitet (lägst komprimering) och lågt ISO-tal, helst inte över 200. Här gäller det att man får vara stadig på handen så inte så kallad skakningsskärpa uppstår.

Fota alltid i så kallat vidvinkelläge, alltså så brett omfång kameran klarar av. En kompaktkamera ligger ofta på mellan 28-35 mm i brännvidd i det bredaste omfånget. Anledningen är att man skall försöka att gå så nära objektet som möjligt och ändå få med så mycket man kan i bildrutan. När du är tillräckligt nära, så går du ännu närmare!

Vatten som ser klart ut visar sig ofta inte vara så klart när man tar bilder under vattnet. Blixten lyser upp partiklar och ger ett ännu grumligare intryck. Ha hellre blixten avstängd. För att få bra ljus krävs att solen är framme.

Några snabba tips för bättre bilder:

• Ta många bilder!
• Ha solen i ryggen så att motivet blir jämnt belyst.
• Gå nära och lägg fokus på det som är intressant i bilden.
• Välj en lugn bakgrund.
• Ha gärna med flera olika färger i bilden.
• Motivet behöver inte alltid vara mitt i bilden, prova att placera det 1/3 in från kanten eller hörnet.

Är du sugen på att lära dig mer finns flera bra fotoböcker i ämnet, t ex ”Vi fotograferar under vatten” av Gösta Fahlman.  

Lycka till med att fånga fisken på bild!

2 Responses to Bli mästerfotograf under vatten
 1. Andy Bachmann Svara

  Vill man inte lägga jättemycket pengar på sin första undervattenskamera och ändå kunna ta riktigt bra bilder med en digitalkamera så kan jag rekommendera Fujifilm Finepix Z33WP.

  • Hallin Svara

   Andy:
   Tack för tipset! /Mvh Terese

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.