Segling och skärgårdsliv i Kroatien

 

Klimatet, seglingen och inte minst prisnivån i Kroatien har gjort att min goda vän Carina med familj valt att köpa sommarhus just här. Så midsommarsnapsen är utbytt mot Karlovacko – det lokala ölet – för nu tillbringar familjen allt från påsk till midsommar i Kroatien. Och efter att själv har varit och hälsat på, kan jag förstå varför.

Det är väldigt lätt att uppskatta Kroatien! Vi bodde i Pisak, en gullig och lite sömnig ort som ligger 16 km söder om Omis och 18 km söder om Makarska. Vi stannade en vecka och fick aldrig nog av att göra roliga dykkonster från klipporna rakt ner i akvarieklart vatten.

Utan att överdriva var det ungefär det vi ägnade oss åt från tidig morgon till sen kväll! Men vi njöt också av underbara små stenstränder, där vi var nästan ensamma… Allemansrätten gäller, vilket betyder att inga stränder får stängas av. Det gör att det är ganska lätt att hitta orörda vikar. Men tänk på små ömtåliga fossingar. Badskor är bra!  


Söt liten stenstrand och det klaraste vatten du kan tänka dig.


Att vakna till den här utsikten gör varje morgon till en lyckostund!

Segling bland tusen öar
Den kroatiska skärgården påminner lite om vår svenska med småöar, badvikar och naturhamnar – men med betydligt fler soltimmar. Det gör att seglingen är helt oslagbar och det är just segla som många väljer att göra. Räkna med att få se delfiner hoppa i vattnet ute på böljan den blå…

Anki Högdal på Resia i Ö-vik, hyrde en egen segelbåt och seglade med familjen i en vecka runt den fantastiska skärgården utanför Split.

– Bästa semestern vi någonsin haft, säger Anki. Ingen kan bli besviken! Barnen badade från båten och hade spännande snorklingsturer i jakt på sjöstjärnor och eremitkräftor medan vi vuxna lyxade till det med diverse skaldjur under ljumma sommarkvällar på mysiga restauranger.


Ett eldorado för badglada och snorklare!

Anki och familjen hyrde båten genom Kroatienspecialisten och flög direkt från Ö-vik till Split med transfer till hamnen. Man kan välja att få båten förbunkrad. De valde de tyngsta basvarorna, som sedan fylldes på med annat gott under resans gång.

– Seglingen är ganska enkel, tycker Anki, och särskilt den södra rutten. Öarna Brac och Hvar har vackra hamnar med fina serviceanläggningar. Alla hamnar har dessutom personal som visar var man ska lägga till och som hjälper till med linorna. Det enda du ska tänka på är att lägga till med aktern före, så det kan vara lite trixigt att backa in om man är ovan…

Ett tips är att segla till Hvar, Hvis eller till Kornatiöarna i Dalmatien som är ett paradis för snorklaren, med sina många grottor, vikar och vackra korallrev. Nattbada i diamantskimrande mareldshav – och må som en kung!

Vi återkommer till Kroatien senare i bloggen, det finns ju så otroligt mycket att berätta. Och har du egna tips i bakfickan, skriv gärna en kommentar!


Kroatien är fortfarande oförstört och det finns gott om egna badvikar.

One Response to Segling och skärgårdsliv i Kroatien
  1. [...] som ex Grekland och Turkiet. I början av 2000-talet var Ving först med att satsa på Kroatien. I framt... blogg.resia.se/2011/08/21/medelhavets-senaste-trender

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.