Vild och vacker natur på Menorca

Menorca. Bara namnet är vackert, tycker jag. Jag har nu läst otaliga beskrivningar om ön och tror verkligen att detta är resmålet för mig!

Oförstört, är ordet som återkommer. Menorcas natur har tagits upp som skyddsobjekt av Unesco och halva öns yta är därmed skyddad mot exploatering. Lugnet och rofylldheten lockar också. Här trivs i första hand barnfamiljer, par och pensionärer. Vill du festa dygnet runt är detta inte alternativet! Det sägs att det inte var för så många år sedan som det först blev tillåtet att vistas ute efter midnatt, enligt Menorcas lag. Vilket ju säger en del.

Mesta badet
Turkosblåa bad, laguner, långgrunda vitkorniga sandstränder, natursköna bukter inbäddade i grönska eller egen vik? Här finns stränder av olika karaktär, totalt har Menorca lika mycket strand att erbjuda som alla de andra öarna i Balearerna tillsammans. Alla jag pratat med om Menorca är eniga: finare stränder finns inte!

Men det kan vara bra att kolla upp innan du reser vilken typ av strand det är på just din destination. Alla är inte lika ”lättbadade” om man har småbarn. Badvänligaste orterna ligger på södra Menorca, och där är Cala Galdana ett bra tips. Cala Mitjana är en hemlig glimrande badvik med gyllengul sand, som ligger 3 km från Cala Galdana. Den norra delen är mer karg och klippig, men absolut lika fin!


Cala Galdana anses vara Menorcas finaste och mest barnvänliga sandstrand.

Rara fiskebyar & vandring

Menorca är en grön och bördig ö, med en vild och vacker natur. Här kan du vandra, fiska och samla på dig härliga upplevelser. Utanför huvudorterna är trafiken lugn, så det är absolut idé att hyra bil. Så når du plötsligt små rara fiskebyar eller öns golfbana som ligger på norra sidan. 

En smula stadsliv?
Vill du kika på städer är Mahón på ostkusten öns huvudstad och har en fin naturhamn. Ciutadella, på andra sidan ön, är en charmig stad med små torg, uteserveringar, palats, kyrkor och butiker. Genom den gamla stadskärnan ringlar trånga gränder, här kan du flanera och kanske kika på den brokiga marknaden.


Mmm…där uppe vill man ju bara sitta med lite tapas på tallriken och njuta av den vilda naturen. En skön kontrast till Menorcas i övrigt stillsamma sida!

Kul att känna till
…är att den spanske kungen Juan Carlos varje år åker med sin båt över till Menorca och byn Fornells på norra kusten. En av anledningarna sägs vara att få frossa i purfärsk menorcansk hummer!

Förutom hummern, här är fem skäl att resa till Menorca:

• Den rogivande atmosfären
• De fantastiska badupplevelserna
• Den vackra, lite otämjda naturen
• Det härliga spanska köket
• Den naturliga vänligheten, charmen och skönheten

Har du tips på vad som gör en fulländad Menorca-semester? Skriv gärna en kommentar! 

4 Responses to Vild och vacker natur på Menorca
 1. Nicky Svara

  Vilken härlig blogg! 🙂 XO

  • Hallin Svara

   Hej Nicky! Tack, vad roligt att du gillar bloggen!
   /Madeleine

 2. Catrine Svara

  Ett tips för en bra Menorca-semester?

  Jag var där i höstas och gjorde ett skolarbete, och min absoluta favoritdel var definitivt den sydvästliga kusten. Från Santa Cala Galdana västerut med gympadojor och en ryggsäck gick jag till de vackraste av stränder. Perfekt dagstripp, med stopp på småstränderna, utkiksplatserna och en och en annan glassbar…gör under för kontemplation och livsnjutning!
  *suck* Längtar tillbaka! 🙂

  En annan pärla var byn Binibeca Vell, vackra vita hus, slingriga gränder och katter som strök omkring på stengatorna. Übermysigt!

  • Hallin Svara

   Catrine: Åh, så härligt det låter! Har ännu inte varit på Menorca men det står definitivt på önskelistan. Låter underbart med alla små badvikar!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.