Serifos

Vi fortsätter i Grekland där vi besöker ännu en ”luffar-ö”, Serifos. Jag har en förkärlek för de mindre öarna där solstolarna lyser med sin frånvaro och den enda skuggan man får på stranden är den som kommer från tamariskerna som brukar finnas utmed stränderna.


Färjan lägger till.

Serifos eller Sifnos?
Innan vi åkte så valde vi mellan Serifos och Sifnos. Öarna ligger intill varandra och är snarlika, vacker natur, inga ”håll-i-gång-öar”, fint vatten och fina stränder. Valet föll till slut på Serifos när vi i guideboken läste; huvudstaden Chora hänger på klippkanten ovanför hamnen och anses av många som den vackraste i hela Kykladerna.

Bo
Det var precis det som mötte oss när båtan lade till. Staden högt däruppe var hänförande vacker och i den lilla hamnen låg tavernorna tätt, med bord praktiskt taget på stranden. Inte heller på denna ö fanns några rumsuthytare som mötte i hamnen. Vi tog dock den branta trappan upp till vänster precis när vi kommit fram. Mitt i trappan hittade vi direkt en härlig lägenhet med utsikt över både hamnen och staden uppe på berget. Perfekt läge! För fyra personer betalade vi 50 euro (sommaren 2010). Vi lassade in bagaget och fortsatte sedan trappan upp. Där på andra sidan låg den mest underbara badvik med en och annan besökare samt ett par tavernor.


Hamnen på Serifos. Vår lägenhet skymtar i mitten-vänster på bilden.


Mysiga tavernor där man äter ”på stranden”!

Utflykter
Efter några lata dagar på stranden och mysiga middagar i hamnen var det dags att hyra bil och utforska ön. Vi besökte öns enda kloster, Moni Taxiarchon, hälsade på munken som bodde där och tittade runt och bjöds på den sedvanliga marmeladen. Vi körde vidare bland det varierande landskapet till öns andra sida och till den en gång så vackra utskeppningshamnen för järnmalm, Megalo Livadi. Här gjorde uttrycket, en bedagad skönhet, själ för sitt namn. Man kunde verkligen föreställa sig hur staden sett ut när den blomstrade i slutet av 1800-talet. De en gång så vackra husen, nu med infallna tak. De gamla gruvorna, nu med gamla rostiga vagnar på spåren. Här finns en liten strand för ett dopp men stanna gärna för en mysig lunch på tavernan i hamnen och ta en promenad runt det gamla samhället.


Det en gång så vackra handelshuset med palmer på utsidan.
Det känns som alla lämnat sitt arbete för dagen och aldrig mer återvänt.

Stränder
Förutom den fina stranden, Livadakia, som jag skrev om så finns det fler härliga stränder på ön. Gör inte misstaget att stanna på stranden bortom hamnen, Livadi. Utan hyr istället bil och kör längs utmed öns östra sida där du kan besöka stränderna Lia Beach, där du i stort sett är ensam (ta med egen picknick) eller stränderna Psilli Amos och Agios Ioannis. Psilli Amos är helt fantasisk, långgrund och har extra klart vatten samt ett par tavernor.


På Lia Beach kan du nästan vara helt ensam. Ta med egen matsäck, här finns inga tavernor.


När man snorklar kan man göra intressanta fynd!

Chora
Ta bussen från hamnen upp till Chora. Några vändor utmed berget så är du framme! Vandra runt och bara ta in den här otroligt vackra staden som nästan känns som en filmkuliss. Ta bilder ner mot hamnen, titta in i de små hantverksbutikerna och slå dig ner på någon av tavernorna. Vi hade en underbar middag på det lilla torget och åt god tillagad moussaka med kallt rödvin i små dricksglas!


Från Chora är utsikten fantastisk. Långt därnere ligger hamnen.


Vandra i den labyrintliknande staden med smala gränderPå det lilla torget finns ett par tavernor som även är öppet kvällstid. Enkelt att ta bussen från hamnen.

Det här är en ö som jag gärna återvänder till men jag är allt lite nyfiken på grannön, Sifnos. Är det någon som har varit där, eller på båda kanske och kan tipsa?

3 Responses to Serifos
  1. Carina Svara

    Ska försöka lägga den här bloggen på minnet!

    • Hallin Svara

      Hej Carina, vad kul att du gillar bloggen!/Madeleine

  2. [...] som möttes upp och vi hade alla kommit till Antiparos på olika sätt. Vi hade luffat från Serifos via... blogg.resia.se/2013/07/18/segla-i-grekland

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.