Småkykladerna – Koufonissi

I Cykladerna mellan Naxos och Amorgos så ligger en egen liten ögrupp som kallas Småkykladerna. Öarna är inte större än att du kan promenera runt dem. Vissa på någon timme och andra på några fler. Öarna har framförallt blivit populära för barnfamiljer då stränderna är fina och öarna i stort sett är bilfria.

Under vår öluff så valde vi Koufonissi, ön med de fina stränderna. Man trodde knappt det var sant att den stora färjan kunde lägga till i den förhållandevis lilla hamnen. På de här mindre öarna är tempot lugnt och rumsuthyrarna lyste med sin frånvaro. Ganska skönt om du frågar mig! Istället gick vi runt och huvudbyn Chora, där båten lägger till, och letade boende. Det var inga som helst problem, ganska snabbt hittade vi en mysig lägenhet med balkong så att vi kunde se ut över den lilla byn.

Chora är en söt liten by som ligger på en kulle. Smala ringlande gränder bland de vita husen, små butiker och inbjudande tavernor. I Chora finns en liten strand, kanske inte mycket att ligga på en hel dag men duger gott för ett dopp. Ta istället badbåten till den fantastiskt fina stranden Pori, som ligger i en vik. Stranden är långgrund med finkornig, gyllengul sand. Det går också utmärkt att ta en promenad hit, det tar cirka 45 minuter. På vägen dit finns fler härliga stränder att välja på.


Stranden i Chora, liten men räcker fint för ett dopp.


Sanden på Pori är gyllengul och vattnet är kristallklart.

Vår bästa upplevelse var absolut när vi tog badbåten till grannön Kato Koufonissi. Det var inte många som hoppade av båten här och vi behövde inte gå långt innan vi hittade en helt egen vik där vi tillbringade hela dagen. Killarna låg i vattnet och snorklade och jag kunde koppla av med min bok! När vi tröttnade på solen så drog vi oss tillbaka till bryggan där båten skulle gå. Där hittade vi byns enda taverna. Vi fick gå in i köket och titta i grytorna och peka på maten vi önskade. Här satt vi säkert ett par timmar och bara njöt i skuggan efter en underbar dag.


På Kato Koufonissi hälsade vi på en av de få invårnarna.


På Kato Koufonissi hittade vi en egen vik där vi spenderade hela dagen!

Jag rekommenderar absolut att ta en tur till Småcykladerna under båtluffen men nästa gång blir det någon av de andra öarna, Donussa, Schinoussa eller Iraklia. Är det någon som har varit där och kan berätta mer? Vilken av öarna föredrar du?

Ett litet tips när du ska besöka de här små öarna kan vara att lägga det i mitten av båtluffen då man kan bli inblåst här och båtturerna kan bli intsällda.

2 Responses to Småkykladerna – Koufonissi
 1. malaga Svara

  Det är en Mulåsna vi ser va, eller är det en ”vanlig” åsna?

  • Hallin Svara

   malaga:
   Jadu, det var en svår fråga! Nog tycker jag det ser ut som en åsna och tror att det är mest det som finns i Grekland. Mulåsna är väl en korsning mellan en åsna och en häst och jag tror nog de är en aning större. Men jag är ingen expert på något sätt men jag gillade bilden!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.