Karpathos

”En gång Karpathos alltid Karpathos. Detta är en paradisö med fantastiska stränder, intressanta byar och en underbar dramatisk natur.” Det är så Guj Carlström på Resia i Lerum, beskriver ön. Han tycker att människorna är gästfria och är atmosfären oerhört genuin. Det är därför han återvänder hit, år efter år!

Det finns tre olika orter där man kan bo. Amopi, på öns sydöstra sida, är en lugn ort med behagligt tempo. En långgrund sandstrand och många små badvikar ligger intill. Pigadia, eller Karpathos stad är den största orten på ön. Här finns en starndpromenad med flera tavernor. Stranden som ligger intill är en aning grovkornig men bred och fin. Lefkos ligger mitt på Karpathos västra kust  och är ett pyttelitet fiskeläger med en underbar strand och mysiga tavernor.

Upptäck de mysiga byarna
För att se mer av denna vackra ö så rekommenderas att hyra bil för at ta sig runt. Guj tycker att du ska se Olympos, som byggdes mellan år 600 och 800 och som anses vara en av Greklands mest sevärda byar. Det är som ett levande folkmuseum och det känns som om tiden stått stilla. Olympus byggdes högt uppe i bergen för att skydda sig mot pirater som fanns nere i Karpathos hamn. Här kunde befolkningen leva helt isolerat. Vägen hit är ganska dålig så hyr en jeep eller ännu hellre ta båten från Diafani.


I Olympos lever befolkningen ett isolerat liv.

Andra mysiga byar att besöka är bergsbyarna Mesochori, Othos och Volada.

Gujs bästa shopping
Trots att inte Grekland är något shoppingeldorodo så rekommenderar Guj att köpa med sig olivolja och nyslungad honung från den vackra byn Mesochori. I Pigadia kan du köpa hantverk, tyger och kläder.

Sola på underbara stränder
De bästa ställena att sola och bada på är de underbara stränderna Kyra Panagia och Apela. Slå även upp solstolen på stränderna i Lefkos. Den mest populära stranden är Pigadia.


Apela Beach

Prova öns goda läckerheter
I Pigadia finns en uppsjö av prisvärda och mysiga restauranger runt hamnområdet. I Ammopi finns också trevliga restauranger. Den absolut bästa restaurangen Guj rekommenderar heter Dramountana och ligger i Lefkos. Tips! Gå ut i köket och få med rådgivning från Nicos de läckraste rätter till ett mycket bra pris som du avnjuter på terrassen mot en underbar bakgrund.

Maten är traditionellt grekisk med såväl kött, sallader och fisk. Specialiteter är bland annat spenatpaj (finns på Dramountana), babygoat, karpathianska makaroner och Briam (en sorts ratatouile).

Om du vill veta mer om Karpathos så hör av dig till Guj så berättar han gärna!

Boka flyg och hotell till Grekland

Boka flyg till Grekland

Boka hotell i Grekland

Boka paketresa till Grekland

Boka charter till Grekland

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.