Sommar i Halland – Varberg och Falkenberg

Ungefär 10-15 mil söder om Göteborg radar sommarstäderna upp sig, Varberg, Falkenberg och Halmstad. Självklart finns det fler härliga städer utmed kuststräckan och jag kan verkligen rekommendera en tur söderut där det finns många härliga avstickare.

Här får du veta mer om dessa städer. Vi börjar i Varberg och Falkenberg.

Varberg
Martin Josander berättar att där Sydeuropas sandstränder möter Nordeuropas klippor ligger Varberg Västkustens pärla! Varberg är Sveriges spa- tätaste stad, övernatta och njut på t ex Varbergs kurort och Varbergs Stadshotell, Asia & Spa. Windsurfing och salta bad både inne och ute ärVarberg mest känt för.


Gå på spa i Varberg. Bilden lånad från Varbergs Kurort.

Största besöksmålet i staden är Varbergs Fästning med aktuella utställningar på museet. Här kan man även bo på vandrarhem i de gamla fängelsecellerna. 2-3 juli är det medeltidsdagar!

Om man ska äta så är Café Fästningsterassen med utsikt över Västerhavet, ”Räkyachten” på Varbergs Kurorts havs veranda i solnedgången eller Plankstek på Johns Place är mina favoriter.

En bit inåt landet på Ästad Gård finns en höghöjdsbana och man kan också aktivera sig med ”Fångarna på Gården”!  och ny höghöjds bana.
På torget mitt i Varberg anordnas marknad varje onsdag och lördag!

Åsa Carlsson bor i Träslövsläge cirka 7 km söder om Varberg. Där finns ett jättefint glasscafé som heter 3-toppar. Underbara hemmagjorda rån. Det finns också en riktigt fin restaurang som heter 57:an och ligger i småbåtshamen. Där kan man bl a äta räkmacka eller fisksoppa. Ta en dag vid havet och njut!

Falkenberg
Nu åker vi söderut till nästa sommarstad, Falkenberg. På Resia arbetar Linda Brodén som här delar med sig av sina tips.
I Falkenberg ligger den 2,5 km långa Skrea strand, en av Sveriges finaste sandstränder! Här ligger nyrenoverade Hotel Strandbaden precis vid strandkanten!


Soliga dagar är det många som vill bada på fina Skrea Strand. Bild lånad från kommunens hemsida.

Varför inte prova på laxfiske i Ätran eller rundtur och provsmakning av öl och läsk på Carlsbergs bryggeri. Fika gör man på mysiga Ståhlboms café i deras härliga trädgård, kvällstid erbjuds det konserter, bla Bo Kaspers, Soundtrack of our lives och Orup har inbokade spelningar i sommar.


Fiska upp en lax! Bild lånad från laxfiske.nu
Restaurang Hwitan
har sin årliga Visfestival, i år besöks de av bla Tommy Nilsson, Hasse Kvinnaböske, Dan Hylander mfl. En fika mellan träden på friluftsområdet Vallarna, där Allsång på Vallarna arrangeras samt årets sommarfars ”Pang på pensionatet” spelas i sann Stefan o Krister-anda!

Öströö Fårfarm i Sibbarp strax utanför Falkenberg, där kan man åka på lammsafari och på café Fårhagen kan du både äta och fika i fantastisk utemiljö. Åk till Källsjö Mejeri och avnjut deras fantastiska hemmagjorda ostkaka, bäst i test i tidningen ”Allt om Mat”.


Öströö fårfarm. Bild lånad från hemsidan.

Sandra Carlsson arbetar i vår butik i Varberg men bor i Falkenberg. Hon tipsar om klassiska och anrika Falkmanska cafét som är kända för sina  räkbaguetter. Under sommaren rekommenderar Sandra Gustaf Bratt för härligt mingel och party. Det ligger med mysig placering vid gamla Tullbron mitt i stan. Bratt är känt för sina fiskgratänger. En annan trevlig restaurang är Restaurang Ocean belägen helt nere vid Skrea strand, som erbjuder en full havsutsikt för sina gäster.

Skrea Strand är förstås känt men som ett mindre alternativ tycker jag man kan besöka den betydligt lugnare och lantligare stranden i Olofsbo norr om stan. Här är tempot lugnare och det är mindre folk.

Ett tips på en trevlig utflykt är att packa sin picknickorg och cykla kustvägen söderut från centrum ner till Grimsholmen. Att vandra ner över naturreservatet och breda ut en filt en skön solig dag eller ljummen kväll är helt optimalt. Skulle vädret, mot förmodan 😉 vara dåligt, så kan man enkelt skapa sig en egen liten Spa-vistelse genom ett besök på Klitterbadet, med liten skön simtur, avsluta med jacuzzi och ångbastu.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.