Lidköping och Skövde med Hjo och Karlsborg

Nu har vi ändrat riktning och befinner oss på ”schlätta i Skara”. Jag vet inte om det här är ett vedertaget uttryck men det ska sägas med rätt dialekt. Jag tycker att det stämmer, man märker när man passerar på E20 att landskapet är väldigt flackt.

Bodil Sörman är resebyråchef både i Skövde och Lidköping. Här delar hon med sig av sina tips:


Läckö slott

I Lidköping måste man absolut besöka Läckö slott från 1298 som har en underbar historia.  Här ordnas mycket utställningar och aktiviteter. Läs mer här. Fiskelägret Spiken vid Vänern är ett mysigt litet ställe med kustkänsla och jättbra restaurang!!! Kinnekulleberget är ett eldorado för de som vill vandra och vara i naturen och njuta.

I Lidköping finns det många härliga små cafeer med jättegott fika!! Rådhuscafeet är trevligt. På Strand huserar stjärnkocken Ulf Wagner och du kan äta riktigt, riktigt gott!  I stan finns det bra shopping med stort utbud.

Om man vill bada så är Villabadet fint med härlig sandstrand.  


Ryttmästarbostället vid Simsjön

I Skövde måsta jag tipsa om ett litet udda men kanonfint ställe; Ryttmästarbostället vid Simsjön. Där kan man se hur de levde förr som indeltasoldater i torp från 1600- och 1800-talet. Det finns också café och restaurang. Läs mer här. På Arenabadet finns det ett fantastiskt äventyrsbad i toppklass som är roligt för hela familjen. Även Skara Sommarland med äventyrsbad, nöjesfält och camping är ett populärt utflyktsmål.


Skara sommarland

Man bor fint på Billingehus. Här finns både ett spa, fantastiska motionspår och utebad med oslagbar utsikt.

Hela Skövde är ett eldorado av uteserveringar med bra mat till mycket bra priser. Glädje, Mummel o Malt, Husaren, Pim, Parnassen, Riviera är några av ställena som jag kan rekommendera. Rådhuscafeet är ett jättemysigt ”fikaställe” precis mitt på torget med hela Skövdes utbud för era fötter. God glass och underbart bröd på Vete o Råg i Commercehuset.

I Götene så har de byggt upp en upplevelsepark med kulisser och mycket annat från filmen. Man kan också gå på guidade turer i Arns fotspår.

3 mil från Skövde ligger den söta trästaden Hjo alldeles vid Vänern. Här kan du bara strosa runt, bada vid Guldkroksbadet och äta den berömda siken på någon av restaurangerna.


Karlsborgs fästning

Ytterligare några mil norröver utmed Vättern ligger charmiga Karlsborg. Här kan du besöka Karlsborgs fästning. Du kan också gå på båten och åka på Göta Kanal, till tex Sjötorp som är ett underbart litet samhälle utanför Mariestad.

4 Responses to Lidköping och Skövde med Hjo och Karlsborg
 1. Janne B Svara

  Vi gjorde en kombinerad kyrk/slottstur med våra två små barn uppåt ”Arn land”. För våra små barn så är slott eller en riktigt gammal kyrka nästan samma sak så det är kul, barnen är 7 och 5 år.
  Gå in på kyrkokartan.se och se på område Götene.
  Där hittar ni en mängd medeltidskryrkor.
  Rekomenderar ett besök framförallt i Husaby kyrka, med sitt pampiga torn och sin långa historia.
  Förutom kända Läckö slott är Mariedal slott ett riktigt vackert bygge, dock inte öppet för allmänheten.t

  • Hallin Svara

   Janne B:
   Tack för tips! Spännande för barnen men även för vuxna!

 2. Soffiproppen Svara

  Nu är det ju ett tag kvar tills vintern…. kommer men OM det blir en lika sagolik vinter som den vi just har haft då faktiskt stora delar av Vättern frös (vilket är mycket ovanligt) och bildade ett kristallklart fönster mot sjöns botten; så måste jag bara tipsa om att åka långfärdsskridskor mellan Hjo och Karlsborg – det är som en dröm så fint det är. Vattent är så klart att det blir en mycket speciell, blank och genomskinlig is.
  Men först hoppas jag att ni som bor vid Vättern får en fin och härlig sommar med många goa bad i det fina vattnet.

  • Hallin Svara

   Soffipropen:
   Vilket härligt tips! Nu så här i sommartider vill man ju helst inte tänka på vintern men den kan allt vara härlig och vacker också!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.