Midsommar i Dalarna

Idag är det midsommarafton och var kan passa bättre att fira det, än i den ”svenskaste” delen av Sverige vi har, Dalarna. Det är inte bara på midsommarafton man firar utan både dagarna före och efter. Här kan du se samtliga ställen där man kan fira midsommar.


Midsommarstången reses på Klockargården i Tällberg vid Siljan.Förra året besökte jag Dalarna och jag måste säga att det var en helt fantastisk resa. Upplevelsemässigt kom det inte långt efter båtluffen i Grekland som gjordes strax före! Vi valde att bo i Leksand vilket var ett perfekt utgångsläge för alla utflykter vi gjorde.

Sundborn, Tällberg och Dalhalla
På ditvägen passerade vi Sundborn. Att få se var Carl Larssons alla målningar har blivit gjorda var en dröm som blev sann. I den förmodligen vackraste orten runt Siljan, Tällberg, ligger vackra Klockargården precis vid Siljans kant. Här tittade vi mängder av hantverkare i små bodar och passade samtidigt på att fika där vi kunde njuta av den vackra utsikten. Vi fortsatte runt Siljan och tittade på Dalhalla. Tyvärr blev det ingen konsert men man kan verkligen föreställa sig vilken upplevelse det måste vara.


Blev kär i en ”ulv i fårakläder”!
Nästa gång jag åker till Dalarna så ska jag absolut boka in en konsert! Vilken miljö!

Dalahästar och Aanders Zorn
Självklart åkte vi till Nusnäs och tittade på när Dalahästarna tillverkades. Vi köpte med oss några fina hästar och ett par kurbitsmålade träskor! Ett besök på Zorngården och museet i Mora var också efterlängtat. Anders Zorn var väldigt framgångsrik på sin tid och hade gott ställt vilket märktes i det fina huset som ständigt besöktes av konstnärsvänner. Även museet var förstås roligt att se. I Mora tittade vi också på Vasaloppsmålet (där jag ännu inte passerat : )


Fin var den men det var allt en modell mindre som fick följa med hem!

Falu gruva
På vägen hem passerade vi Falu gruva där vi gick långt ner under marken. Lite läskigt men spännande och väldigt intressant att höra om gruvarbetarnas förhållanden.

Klockargården
Jag kommer definitivt att åka tillbaka. Då ska jag bo på Klockargården och njuta av den härliga utsikten, koppla av och bada i Siljan (och gå på konsert i Dalhalla förstås)! På Resia kan du boka flera olika paketresor.


Klockargården i Tällberg

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.